A Facebook mint új templom?

2017. június 30. 14:10

A Facebook-ot az egyházakhoz mérni mégiscsak túlzás.

2017. június 30. 14:10
Vágvölgyi Gergely
777

„Ha valaki, hát én nem fogom vitatni: a közösségi oldalnak vannak nagyon pozitív tulajdonságai, olyan hasznos funkciói, amelyek jó ügyek mentén felhasználva a javunkat is szolgálhatják. Több tízezer emberhez jutottak el például pillanatok alatt Bashar Warda érsek gondolatai, vagy Bötje Csaba üzenetei is. A fogcsikorgató tél idején villámgyorsan terjedtek el azok a formák, amelyek révén bajbajutott, nélkülöző, sokszor a fagyhalállal farkasszemet néző embertársainkon segíthettünk. És könnyebb tartani a kapcsolatot az amerikai/kanadai/ausztráliai/stb. rokonokkal is. A felsorolás valószínűleg tovább bővíthető.

De a Facebook-ot az egyházakhoz mérni mégiscsak túlzás. Először is: az egyházak a valós térben létező és szolgáló intézmények. A virtuális jelenlét pedig, nyújtson bármilyen elégedettség-tudatot is, sosem fogja tudni helyettesíteni a valós, átélt, pozitív társasági lét élményét, különösen nem azt, amelyben a közösség egy szívvel tud ünnepelni (vö. szentmise, istentisztelet). Sosem fogja tudni betölteni ugyanazt a szerepet, mint egy egyház, már csak azért sem, mert lényegileg más és mástól származik a küldetése is: a keresztény történelmi egyházak Krisztust követik, a Facebook pedig egy jól kitalált üzleti vállalkozás – tehát a pénzt követi.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr.Falafel
2017. július 01. 20:14
http://menekulttabor.blog.hu/2017/07/01/a_facebook_alkonya
tango47
2017. június 30. 17:23
"...a keresztény történelmi egyházak Krisztust követik, a Facebook pedig egy jól kitalált üzleti vállalkozás – tehát a pénzt követi.” Miért? Mi a mai isten? Ha az egyházaknak annyi rajongója lenne, mint fb-nak, akkor nem beszélnénk az egyházak hanyatlásáról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!