Konzervatívok ébredése

2017. június 12. 11:02

A sokszerzős kötet megalkotása és bemutatóján a polgári világ színe-javának felvonulása annak hivatalos bejelentéseként értelmezhető, hogy a konzervatív értelmiség tekintélyes figurái többé nem támogatják Orbánt.

2017. június 12. 11:02
Lakner Zoltán
Lakner Zoltán
168 Óra

„»A Bibó-emlékkönyv volt a Kádár-rendszer intellektuális vége, sírköve, ez a kötet pedig… és ezt a mondatot nem fejezem be« – adta meg az alaphangot Gyurgyák János a Hegymenet című tanulmánykötet bemutatóján. Ha a történész-kiadóigazgató által félbehagyott mondat kiegészítésére vállalkoznánk, arra kellene gondolnunk, hogy a szerkesztők és a szerzők a mostani rendszer sírkövét faragták meg, de legalábbis méltónak érzik a rendszert a sírba szállásra.

Az még nem volna hírértékű, hogy Orbán kormányzását gondolkodó elmék önálló rendszerként definiálják, hiszen a miniszterelnök is, kellő szerénységgel, forradalomnak tartja saját hatalomra jutását. Az sem újdonság, hogy vannak-e a hazában szép számmal – sokan, de nem elegen –, akik az Orbán-rendszer végét kívánják. Az viszont még mindig viszonylag friss fejlemény, hogy polgári konzervatív gondolkodók, közöttük Orbán egykori hívei és tanácsadói kötetbe szerkesszék bírálataikat, és ezt a nagyközönség elé tárják. Tették ezt a jezsuita Társadalmi Reflexió Intézet támogatásával, amelynek célja, hogy a kötet »szerzőit és a felelős politikai döntéshozókat egy asztalhoz ültetve párbeszédet kezdeményezzen«. Tiszteletre méltó a szándék, ám az elmúlt hét év tapasztalatai nem látszanak alátámasztani sem a regnáló döntéshozók felelős voltára, sem a párbeszédkészségükre vonatkozó várakozást.

A Hegymenet fő szellemi bázisát jelentő Eötvös József Csoport igazán nem egy Professzorok Batthyány Köre, amely mindegyre az Orbán iránti lojalitásban jeleskedik. Ezzel szemben az Eötvös csoportnak már a tavalyi létrejötte is kritika volt az orbáni hatalomgyakorlással szemben. A sokszerzős kötet megalkotása és bemutatóján a polgári világ színe-javának felvonulása annak hivatalos bejelentéseként értelmezhető, hogy a konzervatív értelmiség tekintélyes figurái többé nem támogatják Orbánt.

Hogy aztán ebből egészen pontosan mi következik, azt ők sem tudják.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bástyaelvtárs
2017. június 12. 19:57
hogy az értelmiség folyamatosan hagyja el a fideszt arra már a közvéleménykutatások is utalnak. A legfőbb gondja a fidesznek, h államtitkárrt meg színigazgatót ki lehet nevezni, de írót nem. És ahhoz, h kineveljenek egy új értelmiséget ahhoz 20-30 év kellene. Ennyi pedig a fidesznek nincs. Nincsenek már fideszes tudásközpontok, nincs már véleménymeghallgatás, konzultáció házon belül sem.
1120
2017. június 12. 19:05
"...a konzervatív értelmiség tekintélyes figurái többé nem támogatják Orbánt." A körúton túl ez annyit se számít, mint a lepkefing, zolibaba! :)
catalina9
2017. június 12. 18:11
"...Sajátos alcsoportja az értelmiségnek a polgári értelmiségiek tábora. Ők azok, akik többnyire – jóllehet vonakodva – egyetértenek a jobboldali kormányok céljaival, ám rendre ízlésproblémájuk van az eszközökkel. A polgári értelmiség arról ismerszik meg, hogy azt mondja: „most szólunk”. Szalonjaikban ingatják a fejüket a nyugati egyetemek safe space/gender, és szólásszabadság-ellenes őrületek miatt, ám ha a jobboldali politika egy picit is ráijeszt az épp kikelni készülő safe space/gender Alien-tojásokra, már emelkedik is a Morál mutatóujja. Mert persze kéne ezek ellen küzdeni, de nem így. A "nem így" a leggyakoribb értelmiségi kívánalom. Ilyenkor méltányosságra, egyenlőségre és hasonlókra utalnak, mintha a többi értelmiségi amúgy méltányosan és egyenlőként bánna velük. Ezzel még akár tisztában is lehetnek, de ugye a Morál megköveteli, hogy ők mégis így tegyenek. Ettől különbek. Ők az értelmiség Stockholm-szindrómásai. Náluk is megvannak a rituálék, a petíciózások, van saját Bibó-idézetük is Lord Actontól. Van utánpótlás is, Solymosi Frigyes után érkeznek a mindigellenzékiek és a Mandiner cuckservativejai."
balbako_
2017. június 12. 18:07
Döntően olyan "értelmiség" akik megkapták a bizalmat Orbántól, de nem feleltek meg és ezért ki lettek rúgva. Nyomban megvilágosodtak és azóta is szakértenek, de ki kíváncsi rájuk? (Már persze a 168-órát és Lakner Zoltánt kivéve.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!