Igazság, szolgáltatás

2017. június 22. 16:01

Óriási, nem? Hatalmas eredmény. A végén még az is kiderül, hogy az ártatlanságnak tényleg úgynevezett vélelme van, és vétlen polgártársainkat nemhogy elítélni, de gyanúsítgatni is csak módjával szabadna.

2017. június 22. 16:01
Domonkos László
Magyar Hírlap

„Mondjuk ki végre: alighanem valami kapitálisan nagy baj van a magyar igazságszolgáltatással. Nem emlegetek kommunista maradványokat, helyükön maradt jogász-őskövületeket – de említem a 2006-ban történt, több mint fura »rögtönítélős« esetek sorát, a több mint szégyenletes huzavonákat, fura felmentéseket, gyanúsan egybehangzó »elévüléses« ügyeket vén tömeggyilkosok és különböző közönséges politikai bűnözők esetében, szőnyeg alá söpört, agyonhallgatott ügyeket – és közben, mintegy mellékesen, utalok egy, egyetlenegy összetett magyar szavunk jelentéstartalmára: igazságszolgáltatás.

Az igazságot – szolgáltatni kéne. Pontosan úgy, ahogyan a vezetékes vizet vagy a villanyáramot. Ám az igazságot errefelé nemcsak hogy nemigen szolgáltatják, inkább – túlságosan gyakran – az történik, amit szeretve tisztelt Kahler Frigyes bátyám – Magyarország alighanem legtisztább szívű, legragyogóbb jogásza – egyik könyv címeként úgy fogalmazott meg: Az igazság Canossa-járása. Ha pedig ez így van, ha az igazság Canossát járni kényszerül: elég nagy a baj, tényleg. Igazság? Szolgáltatás? Akár kiábrándultan legyinteni is lehetne. (Tanúsítom: meg is teszik ebben a hazában. Sokan.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2017. június 23. 16:27
Ezért kár volt bekapcsolni a gépet.
A teremburáját
2017. június 23. 06:36
Ameddig egyetlen olyan foglakozás lesz a bírói, amelyben nincs sem felelősségvállalás sem felelősségre vonás, addig a mai helyzet marad, vagy még romlik is ha lehet!
Egri Marika
2017. június 23. 06:31
Ha jól emlékszem ez a szörnyű Orbán hozzá mert nyúlni a bírák nyugdíjazásához. Na lett nagy ribillió, egész Brüsszelig szaladtak a bírák, pedig éppen azokat kellet volna nyugdíjazni, akik már Kádár idejébe is bíráskodtak Talán tisztább lett volna az igazságszolgáltatás. Hiába Brüsszel kötelezett visszavonni ezt a törvényt. Szokásos naiv nyugati elmélet, mert ők nem éltek a szocban el sem tudják képzeni milyen is volt akkor itt.
Akitlosz
2017. június 22. 18:20
A bíróság nem igazságot szolgáltat, hanem jogot. Nem az igazság alapján ítél, hanem a jog alapján. Az számít, hogy mit mond a törvény és nem az igazság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!