Korszakváltás, jövőlatolgatás

2017. június 16. 15:03

Spengler majd százéves megállapítása ma is tökéletesen helytálló. Volna, ha az életpusztító „fejlődés” nem csikart volna ki magának újabbnál újabb jogokat, s nem kérdőjelezte volna meg az emberiség és az élővilág jogát a létezéshez.

2017. június 16. 15:03
Czakó Gábor
Magyar Idők

„A jövő útja?

A helyzet lét- és bolygóromboló voltát sokan fölismerték. Természetesen nem az istenített és szellemtelen Marx és követői, akiknek ma, eszméik elporladása után is akadnak híveik, hanem Madách Imre méretű költők, Oswald Spenglerek, Hamvas Bélák. »A gazdaság privát hatalmai szabad utat követelnek a nagy vagyonok megszerzéséhez. Semmilyen törvényhozás nem állhat az útjukban. Ők akarnak törvényeket hozni a maguk érdekeinek megfelelően, és ehhez felhasználják a maguk teremtette eszközeiket, a demokráciát, a lefizetett pártokat.« (O. Spengler: A nyugat alkonya, II. kötet, 618. oldal)

Spengler majd százéves megállapítása ma is tökéletesen helytálló. Volna, ha az életpusztító »fejlődés« nem csikart volna ki magának újabbnál újabb jogokat, s nem kérdőjelezte volna meg az emberiség és az élővilág jogát a létezéshez.
Itt van az a pont, ahol kérdéseinket föltehetjük, föladatainkat kitűzhetjük.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
quiet
2017. június 18. 09:31
Jaj bocs, nem láttam elöször, hogy fóbiás vagy.. Figyi NEM ERRŐL VAN SZÓ !!! Amerikában meg verik a négereket, DE MOST NEM ERRŐL BESZÉLTÜNK !! Nyugodtan írhatnál minden témára, amit csak akarsz, miért más emberek más témájára írod a fóbiádat? Meg tudod magyarázni? Teleírhatod a mandit a fájdalmaiddal bmeg, ott a hozzászólós kocka minden témánál. Miért másnak a más témájára kell rámászni? A gyűlöleten , zavarkeltésen kívül tudsz erre BÁRMILYEN ÉRTELMES magyarázatot adni? Félsz egyedül? ( ennyi beteg embert...)
Hurka
2017. június 17. 07:28
Régebben még léteztek automatizmusok a korlátlan vagyonfelhalmozással szemben. Pl: Az adósságokat 50 évente elengedték, A földeket emberi és igaerővel művelték, voltak szabad területek, ezért az emberek nem kényszerültek a munkaerejük eladására.A pénz aranyhoz kötése, megakadályozta a korlátlan pénzteremtésből való gazdagodást. Nem voltak korlátlan felelősségű társaságok, tudatbefolyásoló médiák és világkereskedelem. Jelenleg egyetlen korlát az élethossz, a verseny egy bizonyos szint és üzleti kör fölött , nem létezik, ismeretlen, mese, smafu.
balbako_
2017. június 17. 06:40
"Fűrész: Az óriási mértékű vagyonok felhalmozódása egy idő után értelemszerűen egy plutokratikus rendszert hoz létre, ami azt jelenti, hogy a gazdagok elkezdik a politikát befolyásolni. Egy Soros György nem fogja hagyni, hogy a nagypolitika belekavarjon az üzleti érdekeibe. György: Vagy ott vannak a Koch-testvérek, akik több, mint 100 milliárd dolláron ülnek. A Trumpcare nem azért bukott meg, mert túlságosan nagy visszalépés lett volna az Obamacare-hez képest, hanem mert a Koch-testvérek úgy ítélték meg, hogy nem elég nagy visszalépés. (nevetés) Fűrész: Az igazán releváns kérdésfelvetés történelmileg az, hogy akarunk-e plutokráciákat? Tehát akarjuk-e, hogy a világ egy olyan állapotba kerüljön, amikor ez a globális elit határoz meg minden játékfeltételt, egészen a legapróbbakig. Éppen a 888-cal történt, hogy a Zuckerberg-féle Facebook gondol egyet és azt mondja, hogy nem felelsz meg bizonyos kritériumoknak, akkor egész egyszerűen lecenzúrázza az oldalt. Azt gondolom, hogy ez egy világos előjele annak, hogy mi fog következni. GFG: Kiegészíteném ezt egy olyan kérdéssel, hogy egyáltalán van-e erőnk akarni vagy nem akarni, hogy legyen plutokrácia. Tehát mit tehetnek a nemzetállamok? Kik lehetnek a releváns szereplők ebben a játékban a plutokrácia ellen vagy a plutokrácia kialakulásának megakadályozásáért folytatott küzdelemben? György: Nagyon érdekes, hogy amerikai beszélgetőtársaim, Dean Baker, Jeffrey Sachs, akik egyébként az ottani liberális gondolkodók közé tartoznak, és egyébként New York Timest, Wall Street Journalt, Washington Postot olvasnak, arra, hogy mi történik a magyar gazdaságpolitikában, hogy a nettó bérhányad (a nettó bér részesedése a teljes megtermelt jövedelemből) 6,15 százalékponttal nőtt 2010-2016 között, csak ennyit mondanak: ’wow”."
*ufó*
2017. június 17. 01:27
Korszaklatolgatás, jövőváltás - így kellene indítani --szellemtelen Marx-- Én biztos nem védem meg, mert megteszi Marx maga, viszont, hogy fingja nincs semmiről Czakó úrnak, az tuti. A Mandiner szellemi süppedése nem újkeletű, de ennyire ? Most komolyan egy 100 éves írás cáfolatán rugózik, kedves Czakó úr ? szánalmas. Deep Purple - Black Night https://www.youtube.com/watch?v=QHlODWd4GeM
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!