Telepítünk a Csirip-tetőn

2017. április 20. 19:29

Spanyolországból rendeltünk 10 ezer oszlopot, és huzalból is 25 km kell egy hektárra. Azon viccelődtünk, hogy ennyivel simán körbe tudnánk keríteni akár az egész Balatont is.

2017. április 20. 19:29
Bujdosó Ferenc
Bujdosó Pincészet

„Tavasszal megújul a természet, ez most ránk kétszeresen is igaz, mert nagyobb telepítésbe fogtunk, hogy a Csirip-tető ültetvényét megújítsuk.

Páratlan panorámájú terület, nyugati kilátással, de van egy pontja, ahonnan tiszta időben a balatonkenesei löszfalig is ellátni. Remek fekvésű dűlő, északról egy tölgyerdő védi, a levegő is mindig jár, a 280 méteres magassága miatt pedig az átlagosnál egy kicsit hűvösebb. Ehhez jön még a változatos talaj, agyagos, a tetején mészköves részekkel, ami a savaknak jót tesz. Igazi fehérboros terület!

Korábban traminiültetvényünk volt itt, a kései szüretünk is innen készült, de az öreg szőlő már nem volt a legjobb állapotban. Más szellemben telepítették még, széles sortávval, kevés tőkével, ez csak úgy lett volna rentábilis, ha 6-8 kilót termelünk rajta, ami a tramini esetében kivitelezhetetlen. Ki kellett mondanunk, hogy minőségi szőlőtermelésre alkalmatlan volt abban a formában az ültetvény, így az újratelepítés mellett döntöttünk.

Az újratelepített területeken már sokkal kímélőbb gazdálkodást tudunk folytatni, legtöbbször elég csak kontaktszerekkel megvédenünk a szőlőt. Mi a hektáronkénti 5000 tőkében hiszünk, ez vált be leginkább. A középmagas kordonnál jól kialakítható a fürtzóna, így könnyebb is vele dolgozni, mint korábbi ernyő- és Moser-művelésű ültetvényekben.

Elsőre 13 hektárral kezdtünk 2010-ben, akkor rajnai rizlinget, olaszrizlinget és királyleánykát telepítettünk újra. A 2015-ös Cirkáló borunk már teljes egészében az itteni termésből készült, és bizonyította, hogy nem érdemtelenül hiszünk a területben.

Idén tavasszal 60 ezer tőkét ültetünk el, rajnait, zöld veltelinit, a felső részre zenitet. Tankönyv szerinti volt a terület előkészítése, jók az oltványok is, minden adott, hogy hamar termőre forduljon az ültetvény, a harmadik nyárra várhatjuk a szűztermést.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik