Ijesztő irányba fordult hazánk

2017. április 08. 18:28

Nálunk az egyetem nem lehet egyetemes, egyetlen intézmény sem lehet autonóm. Önkényuralmi rendszerekben nem maradhatnak fenn független intézmények.

2017. április 08. 18:28
Bozóki András
Élet és Irodalom

„Ijesztő irányba fordult hazánk. Statáriális eljárással egyetlen hét elég volt a Közép-európai Egyetem (CEU) ellehetetlenítéséhez. Az etnikai és kulturális homogenitást hirdető Orbán-rezsim új törvényével olyan teljesíthetetlen feltételeket szabott a CEU számára, amelyekkel egyértelművé tette valódi szándékát: az egyetem betiltását. A rezsim ugyanis nem tűrhetett egy olyan egyetemet, amelyik kritikus, globális, multikulturális és független. Nálunk az egyetem nem lehet egyetemes, egyetlen intézmény sem lehet autonóm. Felülről lefelé szervezett hierarchikus rendbe kell illeszkedniük. A szabad gondolkodás kereteit államközi egyezmények jelölik ki. Önkényuralmi rendszerekben nem maradhatnak fenn független intézmények.

(...)

Az Orbán-rezsim által is megtestesített új autokráciák az ideológiák helyett az indulatokra és mentalitásokra, a politikai közbeszéd bármi áron történő gyors tematizálására (»a pillanat uralására«), erős propagandára, folyamatos negatív kampányokra és a félfeudális függőségi viszonyok megerősítésére épülnek. A határok nyitottak, ezért mindazoknak, akiknek nem tetszik a rendszer, jobban megéri távozni, mint tiltakozni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bűbájos Küsmödy
2017. április 10. 02:22
Ahaaa!!! Szóval független egyetem! Kitől is???
áfonya
2017. április 09. 13:51
Megkezdődik Soros György civiljeinek kiszűrése . Soros György álcivil szervezetek sokaságát működteti Magyarországon, hogy ezáltal befolyásolja, irányítsa hazánk közéletét. Gyöngyösi Márton mai sajtótájékoztatóján azonban közölte: a Jobbik ismét javasolni fogja a civil szervezetek átvilágítását. A nem-kormányzati szervek átláthatósága nemzeti érdek, annak hiánya pedig nemzetbiztonsági kockázat. http://www.hidfo.ru/2016/05/megkezdodik-soros-gyorgy-civiljeinek-kiszurese/
áfonya
2017. április 09. 13:45
A migránsválság hatására nőtt a Fidesz támogatottsága. Európában mi ezt a problémát jól kezeljük.Csak így tovább.
áfonya
2017. április 09. 13:39
Sex barlangért küzdenek ,sőt sok uj vérfrissitést várnak. Hatalmas igyekezettel szervezi a ma délutáni CEU-ért aggódó tüntetést a ballib sajtó. Az Index már most tudni véli, hogy ez lesz az év legnagyobb tüntetése. Már csak azt nem értjük, miért a tüntetéssel foglalkoznak, miért nem inkább azzal, hogy a Soros-egyetem tartsa be a jogszabályokat, és akkor okafogyottá válik az egész vircsaft. Délután fél 5-től nézzék élőben a PestiSrácok.hu élő közvetítését a legújabb tüntizésről! Már hangol a ma délutáni CEU-s tüntetésre a ballib sajtó. Az Index például ezzel a címmel repítette útjára toborzó cikkét: „Az év eddigi legnagyobb tüntetése lesz Budapesten”. Ami persze nem kizárt, csakhogy 2010 előtt még ugyanitt olvashattuk, hogy nem az utcán kell politizálni, vagy hogy a választásokon kell sokan lenni, nem a demonstrációkon. Az Index cikke megnyugtatja az apátiába süllyedésre hajlamos tüntizőket: a múlt vasárnapi tüntetésen tízezren, a „lex CEU” elfogadása után ötezren demonstráltak, ám az érdeklődés nem csökken, mindenki nyugodjon meg! Mint fogalmaznak: Hatalmas igyekezettel szervezi a ma délutáni CEU-ért aggódó tüntetést a ballib sajtó. Az Index már most tudni véli, hogy ez lesz az év legnagyobb tüntetése. Már csak azt nem értjük, miért a tüntetéssel foglalkoznak, miért nem inkább azzal, hogy a Soros-egyetem tartsa be a jogszabályokat, és akkor okafogyottá válik az egész vircsaft. Délután fél 5-től nézzék élőben a PestiSrácok.hu élő közvetítését a legújabb tüntizésről! Már hangol a ma délutáni CEU-s tüntetésre a ballib sajtó. Az Index például ezzel a címmel repítette útjára toborzó cikkét: „Az év eddigi legnagyobb tüntetése lesz Budapesten”. Ami persze nem kizárt, csakhogy 2010 előtt még ugyanitt olvashattuk, hogy nem az utcán kell politizálni, vagy hogy a választásokon kell sokan lenni, nem a demonstrációkon. Az Index cikke megnyugtatja az apátiába süllyedésre hajlamos tüntizőket: a múlt vasárnapi tüntetésen tízezren, a „lex CEU” elfogadása után ötezren demonstráltak, ám az érdeklődés nem csökken, mindenki nyugodjon meg! Mint fogalmaznak:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!