Sajnáljuk a lengyel kormányt, de Orbán Viktor jól döntött

2017. március 10. 12:58

Kaczynskiék egy lengyel belügyet akartak uniós szintre exportálni, holott, a józan ész alapján, az talán nem hátrány egy országnak, ha ő adja a három legfontosabb uniós poszt egyikét.

2017. március 10. 12:58
Vörös Szabolcs
Válasz.hu

„A 27:1-es arány azt is jelenti, hogy Magyarország is Donald Tuskot támogatta, ami logikus lépés annak fényében, hogy Tusk volt az EPP egyetlen jelöltje, a magyar kormánypártok pedig az EPP tagjai. A PiS politikusai – hiába a megbonthatatlan barátság Orbán Viktor és Jarosław Kaczyński között – a brit torykkal ülnek együtt az EP-ben, az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójában. Éppen ezért a PiS Orbán Viktor mellett Theresa Maytől várta, hogy Tusk ellen szavazzon. Aztán egyikük sem tette. »Az ezzel kapcsolatos vitákat Magyarország meghagyja a lengyeleknek« – mondta a tegnapi szavazás előtt Orbán Viktor, utalva arra, hogy a PiS zsigerből ellenzi Tusk megválasztását.

A miniszterelnöknek igaza van: Kaczynskiék egy lengyel belügyet akartak uniós szintre exportálni, holott, a józan ész alapján, az talán nem hátrány egy országnak, ha ő adja a három legfontosabb uniós poszt egyikét. Tusk ráadásul 2014-es megválasztása óta a jelek szerint közmegelégedésre moderálta a tagországi vezetőket, ellenkező esetben nem lett volna mögötte ennyire egyhangú támogatás. (...)

Egy kicsit tényleg félelmetes a dolog: a magyar–lengyel viszonyban utoljára talán 2015-ben, Vlagyimir Putyin budapesti látogatása után láttunk hasonlót. 

Józanságot persze méltatlanság kommentelőktől elvárni, de finoman jeleznénk, hogy Magyarországnak is vannak érdekei, jelen esetben például az, hogy legalább ott ne törje meg az uniós egységet, ahol megvan. Közösségi szinten ugyanis merőben közömbös, hogy mik Kaczyński vélt vagy valós – és jobbára személyes – sérelmei, a magyar kormányfő pedig egy zéró-negatív játszmába sétált volna bele, ha Tusk (és Angela Merkel) ellen szavaz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hunyadi Mátyás
2017. március 12. 15:48
Olvasom a kommenteket. Orbán nem a "hazája érdekében" szavazott így, hanem mert az ellenjelöltnek semmi esélye nem volt. Most 1 ország szavazott rá Lo.), akkor lett volna 2. Azaz nem volt értelme. Ha lett volna esélye a másik lengyelnek - lehet, hogy Orbán rá szavazott volna.
VakzKommondor
2017. március 11. 22:43
szerencse, hogy az orbánnak egyre nagyobb a segge, így egyre többen férnek el benne.
nanemar
2017. március 11. 14:46
A szavazás eredménye világos volt, Orbánnak úgy kellett tenni ahogy hazája érdekében tett, a lengyeleknek pedig úgy kellett tenni ahogy tettek is!
zpatriot
2017. március 11. 11:50
"Kaczynskiék egy lengyel belügyet akartak uniós szintre exportálni," - Viktor pedig a saját külügyi érdekét exportálta uniós szintre - a lengyel belügyi érdek ellenében. Mondjuk: secko jedno. Mert Viktor sosem akart még magyar belügyet Eu-szintre exportálni? A sikeres migráns-szavazást sem? :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!