A pálya széléről

2017. március 24. 13:00

Az Orbán előtti világ nem jön vissza, de az elrontott értelmiség–politika viszonyból tanulni kell.

2017. március 24. 13:00
Radnóti András
Élet és Irodalom

„Az új magyar humánértelmiség hathatós közreműködése, közéleti szerepvállalása nélkül aligha képzelhető el a magyar demokrácia újjáépítése. A politikus nem értelmiségi, nem is kell annak lennie – de baj van, ha nincs értelmiség. Különösen aktuá­lis ez az úgynevezett »tények utáni korban«. Mert a közéleti értelmiség feladata a reflexió és a kritika; az igazság keresése a közéletben és a tudományban. Ez az egyik kulcs a közhatalom birtokosainak elszámoltathatóságához: köztiszteletben álló, tanult, a szellemi életben aktív figurák gondolkodjanak és nyilvánítsanak véleményt róluk, formálják a közbeszédet és a közvéleményt. Fontos azonban, hogy az értelmiség a politikusok döntéseit sosem közvetlenül, hanem mindig a közvéleményen keresztül kérheti számon – éppen ez az, amit rendszerváltó értelmiségünk félreértett. A politikus nem az értelmiséginek tartozik elszámolással, hanem a népnek, amelyre viszont az értelmiségi véleménye kifejtésével hatást gyakorol. A politikus dolga ebben a viszonyban az értelmiségi szerep lehetőségének – az egyetemi autonómiának, a sajtószabadságnak, a magaskultúra túlélésének – biztosítása.

A helyesen felfogott közéleti értelmiségi szerep elengedhetetlen a demokratikus fejlődéshez, a rosszul felfogott szerep azonban visszatart attól. A politika és az értelmiség közti választóvonal ugyanolyan fontos, mint a kettő közti – indirekt – kapocs. A politikusok játszanak, az értelmiség – valóban – a pálya széléről kiabál, és vezeti a többi szurkolót. Méltat és bírál, az igazságot keresi, és a hazugságokat leleplezi. Ebben a szimbiotikus különállásban az értelmiség és a politika közti párbeszéd közvetett – köztük áll a nyilvánosság, a közvélemény –, de folyamatos. Az értelmiség pozíciója és szabadsága biztosított, respektusára csak önmaga jelent veszélyt. Az írástudók felelősségét a magáénak érzi, közéleti kérdésekben rendszeresen véleményt nyilvánít. A politikusok, a nép vezetői és képviselői nem elsősorban ezen értelmiségi vélemény fogyasztói, hanem az ez által vezetett közvélemény hű szolgái. Nincsen special relationship, nincsenek szürke eminenciások. Egyenrangú párbeszéd van. A szerepek közti különbséget pedig mindkét oldal komolyan veszi, hiszen más politikai cselekvésének formája és tartalma, és főleg más az érte viselt felelősség minősége és mennyisége.

Az Orbán előtti világ nem jön vissza, de az elrontott értelmiség–politika viszonyból tanulni kell. Az új viszony kialakítása az új értelmiség és az új politika közös felelőssége. A politika dolga, hogy az értelmiségi lét feltételeit biztosítsa; az értelmiség dolga, hogy a rá osztott felelősséget vállalva foglalkozzon a közélettel anélkül, hogy feltétlen engedelmességet várna el annak gyakorlati alakítóitól. Az új értelmiségnek és politikának nem együtt, de közösen kell Magyarországot újjáépítenie. Jobban, mint elődeik tették. A stabilitás záloga a szerepek tisztázása, a határok világos meghúzása. A folyamatos reflexió elengedhetetlen, de a változás reménykeltő: egy új esély.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2017. március 26. 14:05
Ok az ujjaszuletes? Jajjjjjjj ne!!!!!
catalina9
2017. március 25. 13:58
A politikusok játszanak, az értelmiség – valóban – a pálya széléről kiabál, és vezeti a többi szurkolót. Méltat és bírál, az igazságot keresi, és a hazugságokat leleplezi. " vagy nem Radnóti elvtárs! Maga is egy ájtatos kútmérgező, mint az elvtársai. Csak akkor hangoskodnak, akkor is felelősség nélkül, ha az érdekeik úgy kívánják. Ha nem akkor merészen kussolnak. Lengyel lászló: „Itt ülnek azok is, akik 2004-ben októberi forradalomnak mondták Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké válását. S akiknek ugyan világosan tudtára adta, hogy tizennyolc hónapig nemhogy reformokat, de semmit se fog tenni, csak a választásokra összpontosít, és akinek egész stábja tudta, hogy üres dossziékat lóbál a kamerák előtt, és aki mindannyiunk, az egész ország, Európa és a világ arcába hazudta, hogy 4,5% a költségvetés hiánya, miközben 10,5% volt, és nem szóltatok, NEM SZÓLTUNK. Igen, bűnös vagyok én is, aki jobban féltem Orbán győzelmétől, mint Gyurcsányétól, s ezért nem, vagy keveset szóltam. "
catalina9
2017. március 25. 13:53
blőd duma...
slate
2017. március 25. 10:10
Mint reálértelmiségi azt üzenem a szerzőnek: Isten hozott a világomban! A második világháború után Edward Bernays nevével fémjelzett folyamat indult el a nyugati világban. Rájöttek, hogy az emberek érzelmi és ösztön alapon képzettársításokkal meggyőzhetőek arról, hogy előre kiválasztott termékek vásároljanak. Ezzel a folyamattal egyidőben elkezdődött a reál értelmiség foglyul ejtése. A - nyilvánvalóan a termékek eladásában érdekelt - sajtó teljes erővel diszkreditálta és diszkreditálja a mai napig a reálértelmiség kijelentéseit. Emellett a kutatás finanszírozást nagyrészt átengedték a termékgyártó cégeknek. A gyártás meg már rég az övék volt. A következmény az lett, hogy reálértelmiségiként csak és kizárólag a cégek szolgálatában kamatoztathatom tudásomat. Ha felemelném szavamat, tönkretenném életemet, megélhetésemet. Teljes a zár, nincs kiút. EB első átütő sikerét azzal érte el, hogy sikerült néhány 10 millió embert meggyőznie, hogy dohányozni jó. Annak ellenére, hogy már akkor is tudták, hogy nem jó. Mindenki, aki felemelte a szavát, azt elhallgattatták. Lefizették, beperelték, kirúgatták, kinevették. Persze néhány évtized múltán a valóság visszaütött és vége lett a történetnek. A haszon a megfelelő zsebekbe került, a kárt a társadalom állja. A humán értelmiség foglyul ejtése jelenleg zajlik. A késés azzal indokolható, hogy őket használták fel arra, hogy a fenti folyamatot kiteljesítsék-támogassák. Emiatt viszonylagos függetlenséget biztosítottak nekik. Hagyták, hadd higgyék, ők önállóak és bármikor elmondhatják véleményüket. A politika egységben a gazdasági hatalom birtokosaival azonban rájött, hogy ugyanúgy betagozhatják általa finanszírozott szervezetekbe, ahol nekik is meg kell alkudniuk azzal, hogy szellemi energiájukat a saját véleményük helyett a megbízóik szolgálatába állítsák. És ez nyilván fáááááj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!