A CEU elleni fellépés egy nagy, illiberális terv része

2017. március 30. 12:59

Putyin jogi eszközöket használt, hogy megtámadja az Oroszországi Föderáció egyik legjobb egyetemét, és röviddel ezután Orbán ugyanezt csinálja az Európai Unión belül.

2017. március 30. 12:59
Monica Macovei
The Guardian

„Erre egy szélesebb körű, illiberális tervezés részeként kell tekinteni. Egy héttel ezelőtt, egy orosz rendelet alapján visszavonták a Szentpétervári Európai Egyetem engedélyét, azt bezárásra kényszerítve. Putyin jogi eszközöket használt, hogy megtámadja az Oroszországi Föderáció egyik legjobb egyetemét, és röviddel ezután Orbán ugyanezt csinálja az Európai Unión belül. Nem hiszem, hogy ez véletlen lenne, hanem egy összehangolt terv a szabadelvű emberek és a demokrácia egésze ellen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelikánkutyája
2017. március 30. 23:40
"Az egyetem megalapítása először 1989-ben egy nemzetközi szemináriumon merült fel, amit a horvátorszgi Dubrovnikban tartottak. Több jeles cseh és szlovák személyiség is részt vett a találkozón. Az egyetem több középeurópai intézet hálózataként indult volna, amelyben magyarországi, csehszlovák, lengyel, osztrák és több más ország inézményei kapcsolódott volna be. A vasfüggöny leomlása lehetőséget adott egy valódi, kampusszal rendelkező egyetem létrejöttére. Ekkor került a képbe Pozsony. ... A projekt végül a politikai akarat hiánya miatt bukott el. A politikusi akarat még ahhoz is kevésnek bizonyult, hogy egy elfogadható épületet ajánljanak fel a kezdeményező amerikai milliárdosnak. Ellenben Prága készséggel ajánlotta fel ilyenirányú segítségét. ... A Közép-európai Egyetem prágai központja 1991-ben kezdte meg működését. A szociológiai és gazdaságtani kar bármiféle akkreditáció nélkül indult, vagyis akik elvégezték, nem kaptak hivatalosan is elismert diplomát. Az egyetem kezdeti támogatottsága az 1992-es választások után megszűnt, a cseh kormányfő, Václav Klaus nem kívánta támogatni tovább Soros egyetemét a többi egyetem rovására. Ráadásul végig csak alapítványként működött, soha nem ismerték el főiskolaként. A fenti okok miatt Soros végül Budapest mellett döntött, és a szociológiai tanulmányokon kívül Magyarországra költöztette a Közép-európai Egyetem egészét. Azóta is ott működik, Soros pedig évi 20 millió dollárral támogatja. 2001-ben kirívónan magas összeggel, 250 millió euróval támogatta az intézményt." DennikN.sk, Körkép.sk" Szóval: Eszerint a szlovákok, majd a csehek ( és részben az osztrákok és a lengyelek) voltak az első illiberálisok. Ráadásul ők be sem engedték, ill. kiebrudalták a CEU-t. Bizonyára már akkor egy ördögi illiberális terv részeként és nyilvánvalóan már akkor Putyin példáján felbuzdulva. És emiatt eme országok belső, továbbá nemzetközi megvetés tárgyává váltak, mint egy összeesküvés részei? Felmerül a kérdés, mire fel ez a mostani felhajtás? - tényleg ki akarná üldözni a kormány a CEU-t? - vagy van némi vaj az egyetem fején? - netán eme anyagilag kimagaslóan jól eleresztett egyetem és oktatói kara megélhetési ajvékolásba kezdett? - gumicsont a médiának és a választási pártoknak? - újabb támadási lehetőség Magyarország ellen? - ? A jelenlegi információk alapján mindenki ikszelje be a helyes választ. (A CEU megítélésétől függetlenül nem értenék egyet annak kiüldözésével. Virágozzék száz gazmentes virág. Viszont ama piros csillagos folyadék fogyasztásától továbbra is tartózkodom szigorúan elvi alapon- még ha az urak későn is tetszettek felébredni, ami komoly hiba.)
noMores
2017. március 30. 22:06
Aki egy nívós egyetem bezárásának örül, az szellemi nyomorult, nem sikerült továbbtanulnia, ezért ilyen frusztrált szerencsétlen. Más magyarázat nincs. Mondjuk fideszesnek lenni sem egy szellemi kihívás, viszont gerinc sem szükségeltetik hozzá.
néhai Ch.Pilot
2017. március 30. 21:19
"Nem hiszem, hogy ez véletlen lenne, hanem egy összehangolt terv a szabadelvű emberek és a demokrácia egésze ellen." Hááááát... igen... Vagy egészen másról van szó. Nevezetesen arról, hogy egyre több állam vezetője jön rá, hogy a Soros-pénzen működő "európai" egyetemek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, a Globális Világhatalom nemzet-felszámoló céljait szolgálják.
BőröndÖdön
2017. március 30. 19:09
Orbanisztán-2017...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!