A Wired sci-fi különszáma: 11 fantasztikus mese a bizonytalan jövőből (2017)

2017. március 01. 14:39

A Wired magazin, amely a tudomány, a legújabb technológia társadalmi vetületét kezdettől fogva sokkal frissebben járta körbe, mint versenytársai, most egy sci-fi elbeszélésekből álló különszámmal szilárdította meg helyét a lappiacon.

2017. március 01. 14:39
Kánai András
SFmag

„Ha ismered a magazint,akkor azért fogod szeretni ezt a különszámot, ha pedig még nem – nos, tényleg itt az ideje, hogy megismerd a Wiredet.

Szinte közhely, hogy science fiction időkben élünk. Ezen elsősorban nem azt kell érteni, hogy a sci-fi blockbusterek feltartózhatatlan nyomulását vagyunk kénytelenek elszenvedni, hanem a minket körülvevő világ egyre gyorsabbnak tűnő változását. A tegnap sci-fi novellája ma már a jelen, a tegnapelőtt gondolata startup valahol a Szilícium-völgyben vagy egy londoni (budapesti) inkubátorházban.

Mi keresnivalója van itt science fiction irodalomnak? Paradox módon most jött el csak igazán az ideje. Robotika? Le kell porolni Asimov történeteit. Mars-utazás? Gyerünk a kilencvenes évek regényeihez! Dolgok Internete? A cyberpunk sztorikat kell újra felfedezni.

A Wired magazin, amely a tudomány, a legújabb technológia társadalmi vetületét kezdettől fogva sokkal frissebben járta körbe, mint versenytársai, most egy sci-fi elbeszélésekből álló különszámmal szilárdította meg helyét a lappiacon. Ahogy a szerkesztő, Scott Dadich az előszóban írja: arra kérték kedvenc szerzőiket, hogy vegyenek kiindulópontnak egy-egy, hihetőnek, megvalósíthatónak tűnő változást vagy innovációt, és írjanak erről egy közeljövős szcenáriót. Engedjék szabadjára a képzeletüket, és élvezzék az írást.

Ez elég jól sikerült, és bebizonyítja, hogy a sci-fi az egyik legkortársabb irodalmi tematika.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2017. március 01. 17:23
Mit keres itt egy reklám, Mandi...?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!