Székelyföld területi autonómiája

2017. március 13. 07:19

Székelyföld területi autonómiája egy valódi román–magyar történelmi kiegyezés alapja lehet.

2017. március 13. 07:19
Dabis Attila-Sengel Ferenc
Magyar Idők

„Hamis az az előfeltevés, miszerint a területi autonómia sérti Románia alkotmányos rendjét, illetve annak egységes, oszthatatlan és nemzeti jellegét. A területi autonómia mint intézményes megoldás valójában nem sérti Románia alkotmányos rendjét. A fennálló akadályok nem alkotmányjogiak, hanem politikaiak.

Székelyföld területi autonómiája egy valódi román–magyar történelmi kiegyezés alapja lehet. Egyben garancia, hogy az őshonos erdélyi magyar közösség erős kapaszkodót, belső anyaországot teremthet a következő évtizedekre.

Románia, a román társadalom szintúgy érdekelt a kiegyezésben, hiszen a szeparatizmust, revizionizmust kiáltó, vagy a velük kollaboráló magyar érdekcsoportokat legkevésbé a román alkotmányos rend sérthetetlensége érdekli, hanem a természeti és a gazdasági erőforrások feletti ellenőrizetlen hatalmuk megtartása.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szívemből magyar
2017. március 13. 14:42
Valódi kiegyezés lehetne, de ez sajnos csak utópia, ilyen soha nem lesz, legfeljebb ha nagyon szorult helyzetbe kerülnek a románok.
ottapont
2017. március 13. 13:40
Szerzők érvelnek, rációra hivatkoznak, de az autonómiát zsigerből elutasítóknál az ilyesmi süket fülekre talál. Kölső nyomás nélkül ebbe soha nem mennek bele a románok.
balbako_
2017. március 13. 13:25
Szép is lenne, de ehhez kettő kell. A román meg nem áll rá.
rajgy
2017. március 13. 12:17
Két stratégiai út lehetne: 1) Vagy a Székelyföldi autonomia 2) Vagy az erdélyi románokat rábírni, hogy ne szolgáljanak Bukarestnek, hanem legyen Erdély önálló, mint legszebb idejében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!