Több mint kvóta

2017. február 22. 07:37

Míg Orbán Viktor Brüsszellel hadakozott azért, hogy ne kelljen egy-két ezer menekültet befogadni, addig a letelepedési kötvénnyel és a moszkvai vízumgyárral az uniós „kérés” hússzorosát sikerült abszolválni.

2017. február 22. 07:37
Wiedemann Tamás
Magyar Nemzet

Miközben az elmúlt napok hírei főként arról szóltak, hogyan vesztette el a kormány – hiába is próbálja most a főváros és Tarlós István nyakába varrni – az olimpiarendezéssel kapcsolatos népszavazási csatát, kevesebb szó esik egy másik, rég elbukott küzdelemről, a Brüsszel által kezdeményezett, és a hazai kormányzati kommunikációban kötelezőnek nevezett betelepítési kvóták ügyéről. Mára egyértelművé vált, hogy Orbán Viktor ezen a fronton szép csendben feladta a küzdelmet. Persze az Európai Bizottság által felvetett, de egy tagállam által sem támogatott kvótás ötlet lényegében már a tervezőasztalon elvérzett. Ez azonban eddig nem zavarta a hazánkat mindenáron és mindenkitől megvédeni szándékozó kormányzati kommunikációt, és tavaly ősszel még egy csúfos kudarcot hozó népszavazást is rendeztek a csak papíron létező kvótás tervről. Orbán Viktor múlt heti évértékelőjében azonban már nem szerepelt a »brüsszeli csaták soron« a kötelező betelepítési kvóta elleni harc, inkább az idegenrendészeti szabályokra fókuszált.

Azt nem tudjuk, hogy mi történt a színfalak mögött, az viszont egyre biztosabbnak tűnik, hogy a migrációs üzletből nemcsak a menekültekből nyerészkedő embercsempészek járnak jól, hanem kormányközeli személyeknek is mesés vagyont hozhat. Korábban megírtuk, hogy a letelepedésikötvény-programmal közel ötezer bevándorló érkezett hazánkba, családegyesítéssel együtt ez a szám súrolja a 16 ezret. Köztük egyébként nem csak jómódú migránsok, hiszen az állampapírt hitelre is meg lehet venni, továbbá negyedáron is letelepedési engedélyhez lehet jutni. Összességében a Fidesz-közeli offshore cégek ezen az üzleten eddig 115–130 milliárd forintot nyertek.

Sőt, ahogy a mai cikkünkből kiderül, a kormány már az »illegális bevándorlásban« is érdekelt, miután olyan liechtensteini cég is vehetett letelepedési állampapírt tavaly, amelynek két évvel azelőtt visszavonták a kötvényvásárlási engedélyét, vagyis aligha juthatott legálisan a kötvényhez. Hiába módosította úgy a fideszes többségű parlament a jogszabályokat, hogy a letelepedésikötvény-programon keresztül ellenőrizetlenül érkezhessenek a bevándorlók, és gazdagodhassanak az offshore cégek, a kormányközeli érdekcsoportok a feketepiacot is ellenőrzésük alá vonták. Erről szól a moszkvai vízumbotrány is, ahol ezrével adták – köztük tisztázatlan háttérrel rendelkező személyeknek is – az Európai Unióba érvényes vízumot. A brókerbotrányba belebukott Quaestor és a nemzetbiztonsági ellenőrzésen elbukott miniszteri biztos, Kiss Szilárd cége, a Monte Tokaj Kft. intézte az orosz állampolgárok meghívólevelét, ami alapján kiadták a schengeni vízumot. Hétfőn Tarsoly Csaba, a Quaestor vezetője kerek perec elmondta a bíróságon, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter kereste meg, hogy kiszervezzék a vízumkiadást azért, hogy ne a magyar nagykövetség bürokratái döntsék el, ki kaphat és ki nem vízumot. Persze a bevétel ebben az esetben sem a költségvetést gazdagította, hanem kormányközeli magánzsebekbe vándorolt. Beszédes adat, hogy míg Orbán Viktor Brüsszellel hadakozott azért, hogy ne kelljen egy-két ezer menekültet befogadni, addig a letelepedési kötvénnyel és a moszkvai vízumgyárral az uniós »kérés«hússzorosát sikerült abszolválni.

Az elmúlt napokban új nemzeti politikát hirdetett Orbán Viktor. E szerint meg kell védeni a hazát a külföldi civil szervezetektől, mert a kormány korrupciós ügyeit feszegetik, és meg kell védeni Brüsszeltől a rezsicsökkentést, holott a piaci energiaárak már sokkal olcsóbbak, mint a kabinet által befagyasztott »rezsiár«. Idén is folytatódik a szélmalomharc a nem létező ellenséggel, a háttérhatalmakkal való hadakozás, miközben a kormány nagyon is az előtérben tevékenykedik. Érdemes odafigyelni, mit kritizálnak Orbánék. Mert aminek szavakban nekimegy a Fidesz, ott a tettek milliárdokat hoznak a szemfüles spekulánsoknak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2017. február 22. 22:23
Figylej te istenbarma! Az idetelepíteni kívánt ILLEGÁLIS ILLEGÁLIS ILLEGÁLIS ILLEGÁLIS ILLEGÁLIS bevándorlókról van szó! Mi a lófaxt hazudozol itt összevissza?!
GV0917
2017. február 22. 14:57
Ez lett a Magyar Nemzetből... Pethő Sándor forogna sírjában... Ilyen aljas rágalmakat csak Révai, Gerő és Rákosi idején lehetett olvasni. Már akire nem jött rá a hányinger.... Ja, most jut eszembe! Enyhül az idő,olvad a keményre fagyott hózentrógeres.. Most leng a bűz, Elűz a bűz, A bűz elűz!! Apropó kvóta- hat millió afrikai várja, hogy eljuthasson Nyugat-Európába! A svédek már felhagytak a libatépési tilalommal. Nézz híreket ostoba skriba! "Ti is , kinek vérét a természet kéri, Rendes magyaroknak felszentelt hóhéri... Jertek,hogy sorsotok előre nézzétek, Vigyázó szemetek svédekre vessétek" Értitek szemetek? Nyitva a szemetek?
madarasi.abel
2017. február 22. 14:11
Na látom, egy igazán mély narancsszínű szerint teljesen korrekt dolog, ha külföldieket engedünk be ÖRÖKRE, CSALÁDOSTÚL az országba, miközben az állam HITELKAMATOT fizet nekik, és még a közvetítő céget is kitömi. Jönnek a külföldiek, és az állam még fizet is ezért. Igen. Ez kell a mélynarancsnak :)
Zsolt75
2017. február 22. 13:59
1-2 ezer, mi? Megvásárolt újságíró...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!