Orbán azért buzizik a parlamentben, hogy megmutassa: ő egy közülünk

2017. február 21. 12:33

A baszós-szarós humor az egyik legfontosabb eszköz a politikusok számára, hogy elitellenesnek, az „establishmenttel szembeszállónak” mutassák magukat.

2017. február 21. 12:33
Plankó Gergő
Plankó Gergő
444

Újpopulizmus és suttyóhumor kapcsolatáról Peter Pomerantsev nemrég írt érdekes cikket. (Ő alkotta meg az orosz propagandavilág egyik legismertebb leírását.) Ebben pedig arra jutott, hogy a baszós-szarós humor az egyik legfontosabb eszköz a politikusok számára, hogy elitellenesnek, az »establishmenttel szembeszállónak« mutassák magukat. Az »illemszabályok áthágásával« mutatják meg, hogy ők csak egy a nép közül.

2016 nagy világtrendje éppen ez volt onnantól, hogy az egész életét milliárdosként töltő Donald Trump adta el magát az »elfeledett fehér munkásosztály« hőseként odáig, hogy Rogán Antal a Pasa Parkból hirdette meg a lázadás évét. Duterte sem kimondottan plebejus, apja is kormányzó volt és gazdag oligarchák támogatják.

Annak, hogy mindez mégis működik, és gazdasági elitek tagjai képesek magukat »kisember-pártinak« beállítani, persze sok oka van. De a nyelvi azonosulás biztosan nagyon fontos tényező, és az újpopulisták erre tudatosan játszanak rá. “Végre az emberek nyelvén beszélnek” - mondják róluk sokszor. Pedig valójában ez is csak politikai termék. (...)

Egy dolog közben világosan megmutatja, hogy szó sincs közben a »politikai korrektség végéről«. Ha ugyanis tényleg ez lenne a helyzet, az újpopulisták az őket érő kritikát és gúnyolódást is ugyanolyan jól viselnék. De Donald Trump hisztérikus Twitter-posztokkal reagál, ha egy tévéműsorban nevetnek rajta. Azt, hogy a Putyin-rendszerben mi történik a kritikusokkal, pontosan tudjuk. Orbán Viktor pedig, miközben bátran, tabukat nem ismerősen buzizott a parlamentben, gondoskodott arról, hogy a helyszín hermetikus safe space legyen számára, ahol a még fel nem vásárolt lapok tudósítói sem tudnak kritikus kérdéseket feltenni neki.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
héttörpe
2017. február 22. 09:05
nyakó miért buzizott? Ő is egy lenne közülünk? Ungár klára?
Mutimi
2017. február 21. 19:04
Minek ír cikket az, akinek nem megy a szövegértés? Gyávaságról beszéltek. És szomorú, hogy segíteni kell a megértéshez.
Peter8811
2017. február 21. 17:58
Már Teller Ede is lebuzizta Vonát a Népszabadságnak írt levelében csak a Népszabadság nem közölte Teller levelének ezt a sorát, egyszerűen lehúzták a Népszabadságnál a levélből.
csuka
2017. február 21. 17:11
https://www.youtube.com/watch?v=Gfr4TgiWtnE
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!