A putyinizmus mint kényszer

2017. január 16. 11:33

A mélyben zajló tömegmozgások nyomán keletkező kényszereket lehet putyinizmusnak vagy orbánizmusnak nevezni a politikai és a médiapropagandában. De ez csupán ráolvasás, pótcselekvés marad mindaddig, amíg nem a valóságos folyamatok feltárására irányul az erőfeszítés.

2017. január 16. 11:33
Kabai Domokos Lajos
Bekiáltás

„Persze, a mélyben zajló tömegmozgások nyomán keletkező kényszereket lehet putyinizmusnak vagy orbánizmusnak nevezni a politikai és a médiapropagandában. De ez csupán ráolvasás, pótcselekvés marad mindaddig, amíg nem a valóságos folyamatok feltárására irányul az erőfeszítés. Amíg nem az erőforrások igazságtalan elosztásának vizsgálata, a viszonyok igazságosabbá tételének követelése, a világméretű, többrétegű – országok közötti és országokon belüli – kizsákmányolás által okozott feszültségek enyhítésének módja áll a viták középpontjában, addig minden polémia Trumpról, Putyinról, vagy éppen Orbánról csupán a felszínt érinti. Ahogyan Magyarországon is látjuk: emiatt nincs eredménye az ellenzék erőlködésének.

Ebben a helyzetben a viták, a javaslatok csak azt szolgálják, hogy az egyik felet mumusnak kiáltsák ki, diabolizálják a másik érdekében. Ez azonban, a polémiákban résztvevők szándékától függetlenül, még inkább elfedi, semmint feltárja azokat a bajokat, amelyeknek mindannyian szenvedő alanyai vagyunk, vagy leszünk mindaddig, amíg a világban – globálisan és az országokon belül – szükségszerűen át nem rendeződnek az elosztási viszonyok. Hogy ez a demokrácia megőrzésével, vagy éppen autoriter politikai rendszerek, netán totális diktatúrák révén történik-e meg, az attól is függ, hogy a fejlett tőkés országok hajlandók lesznek-e áldozni a demokrácia oltárán a nemzetközi kapcsolatokban is, vagy sem. Mit ne mondjak, egyelőre e tekintetben sem túl jók a kilátásaink.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vendelin
2017. január 16. 11:51
Én nem tudom, a tisztelt szerző mit ért az erőforrások igazságtalan elosztásán vagy a viszonyok igazságosabbá tételén, de én ilyesmikre gondolok: - Szerintem az erőforrások igazságtalan elosztása volt az úgynevezett liberális piacgazdaság bukásának egyik fő oka. Sem globális, sem lokális szinten nem csökkentek az egyes országok, régiók közötti egyenlőtlenségek az utóbbi 50 évben. Ezen a mi esetünkben az EU tagság sem változtatott, erre rámutatnak az Eurostat adatai is. A mostani átrendeződés egyik fő eleme éppen az erőforrások igazságosabb elosztására való törekvés, ami a globális elit kárára valósítható meg csupán. - A viszonyok igazságosabbá tétele ugyancsak érdekes kérdés. Szerintem a viszonyok akkor igazságosabbak, ha az úgynevezett középosztály nem csupán arra való, hogy megtermelje a különféle kisebbségek társadalmi transzfereihez szükséges pénzt. Jelenleg ez történik. A lenézett, levidékizett, letanulatlonozott középosztály egyetlen feladata, hogy dolgozzon és adót termeljen, amelyet aztán itthon például a romák, Európában pedig a migránsok "integrációjára", "inklúziójára" lehet fordítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!