Szép új világ

2017. január 24. 07:21

Hiába szép tehát néhány makrogazdasági mutató, ha ezek csak elfedik az igazságot. Ahogy a versenyképességi felmérések is alátámasztják, a magyar gazdaság közel sincs olyan jó állapotban, mint ahogy azt egyesek gondolják.

2017. január 24. 07:21
Facsinay Kinga
Magyar Nemzet

Arról azonban kormánykörökben nem beszélnek, hogy a foglalkoztatási adatokat erősen szépíti a közmunkások és a külföldön dolgozók népes tábora, a gazdasági növekedést pedig elsősorban az uniós források biztosítják. Arról sem, hogy a sokszor törvényi szintre emelt korrupció, az átláthatatlan közbeszerzési rendszer, és számos egyéb tényező miatt hazánk versenyképessége tovább zuhant az utóbbi időben, miközben a vállalatok abban a helyzetben találják magukat, hogy a termelékenység valóságos javulása nélkül kell emelniük a béreket. Tegnap nem esett szó olyan égető problémákról sem, mint hogy a humán tőke jó része képzetlen, a termelési eszközök egy része elavult, s hiányoznak a fejlesztések, valamint az innovációk. Ehelyett a miniszterelnök egyenesen azt állította, Magyarország előkelő helyet foglal el a világban az innováció tekintetében. Bár így lenne: a Világgazdasági Fórum tavaly ősszel megjelent versenyképességi rangsorában azonban hazánk hat helyet rontva a 69. helyre csúszott, és ebben részben az innováció területére adott alacsony pontszám volt a ludas. A magyar kormány az utóbbi években a bruttó hazai termék (GDP) mindössze 1,4 százalékát fordította kutatásra-fejlesztésre, miközben Japánban vagy az USA-ban ez az arány 2,5-3,5 százalék körül alakul. Arról sem esett szó a konferencián, hogy nemcsak a kapacitások hiányoznak, hanem az oktatási rendszer is bőven hagy kívánnivalót maga után. Az erre fordított összeg a GDP 4 százaléka körül alakult az utóbbi években, ami az EU átlagához vagy a visegrádi országokhoz viszonyítva is jelentős kiadáscsökkenést takar.

Hiába szép tehát néhány makrogazdasági mutató, ha ezek csak elfedik az igazságot. Ahogy a versenyképességi felmérések is alátámasztják, a magyar gazdaság közel sincs olyan jó állapotban, mint ahogy azt egyesek gondolják, és átfogó reformok nélkül ez nem is fog változni. Kérdés, hogy Orbán Viktor valóban az a jövőbe látó politikus-e, amint hívei gondolják. Ha igen, akkor tudnia kell, hogy valamikor meg kell fizetni a tévutak árát. Ha viszont ellenfeleinek van igazuk, s realitásérzékét elveszítve valóban elhiszi, amit mond, akkor nagy bajban leszünk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Leó testvér
2017. január 24. 15:13
A versenyképességi mutatóról: Egy gazdasági konferencián hallottam, hogy e mutató egyik összetevője az ország úthálózatának minősége. Ebben több olyan afrikai ország is megelőzi hazánkat, ahol gyakorlatilag nincsenek is aszfaltozott utak, de a megkérdezett vállalatvezetők elégedettek voltak a földutakkal is. Ennyit a versenyképességi mutató objektivitásáról.
Mich
2017. január 24. 11:38
G.Lalinak sok csicskája van - minden hazugságára jut egy.
rozmarbajusz
2017. január 24. 08:55
A makrogazdasági mutatók nem számítanak, de a PISA felmérés eredménye igen. A szart a földből is kiássuk és az emberek orra alá dugjuk, de ha valami szép, azt elirigyeljük attól akié, és inkább lesajnáljuk.
vendelin
2017. január 24. 08:51
Hol vannak már a régi szép idők, amikor a látszat szerint folyamatosan emelkedtek a rezsiköltségek (a lassan elmondott nem lesz gázáremelések miatt például), csökkentek a reálbérek, nőtt a lakossági devizaeladósodottság, nőtt a munkanélküliség, IMF hitelben vergődtünk, bóvli kategóriába sorolt minden hitelminősítő, racionalizálás álnéven zártak be iskolák és kórházak, megszűntek vasúti szárnyvonalak, nem volt ingyen tankönyv, ingyenes gyermekétkeztetés, rezsicsökkentés vagy család- és otthonteremtési támogatás. De az mind csak a látszat volt. Valójában persze minden remekül működött, a pannon puma hatalmasakat szökellt. Legalábbis az MN értelmezésében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!