Bethlen Gábor leveléről

2017. január 06. 15:23

A magyar még közel egy évszázadig tovább pusztult a belharcokban, Bethlen miatt is.

2017. január 06. 15:23
Arma Gedeon
Mandiner-komment

„Bethlen levele a 30 éves háború elején íródott. Ha ez a háború, melyben a Protestáns Párt a török birodalmat természetes szövetségesének tekintette, nem dönti romba a Német Birodalmat, a török kiűzése és Magyarország újraegyesítése egy szűk évszázaddal korábban végbemehetett volna.

Hisz a geopolitikai erőviszonyok alapján a török ellen csak a német birodalom erőforrásai voltak elegendőek a pápai, lengyel, velencei, spanyol , stb. (sőt akkor egy pici francia) segítség mellett.

Már a 15 éves háborúba közel volt a felszabadítás lehetősége, ekkor állított a a Porta csatasorba Bocskait Erdély visszaszerzése érdekében és ebben nagy szolgálatokat tett a fiatal Bethlen. Hogy az óriási magyar véráldozattal a Magyar Királysághoz visszacsatolt Erdély újra a töröké legyen.

Ekkor Bethlen már évek óta a Porta fizetett alkalmazottja volt, ő provokálta bele Bocskait a levelezésük Habsburg kézre juttatásával a felkelésbe, ő égette fel mögötte a hidat, hogy a király alattvalója maradhasson.

A török saját erőből nem látta akkor Erdélyt viszaszerezhetőnek, csak a magyarok megosztásával. Ebben volt kulcsszerepe Bethlennek. A magyar még közel egy évszázadig tovább pusztult a belharcokban, Bethlen miatt is.”

Tavaszi kampány
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 285 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arma Gedeon
2017. március 15. 13:20
A HAbsburg uralom azt jelentette, hogy a HAbsburgok alatti királyságban fennmaradt a magyar állam folyamatossága és a magyar alkotmányosság, a rendi jogok rendszere. És ez az állam tudta a magyar területet újraegyesíteni Szent István koronája alatt. A HAbsburg uralkodók e koronával megkoronáztattak és a koronázáskor megesküdtek a magyar törvények betartására. A szultánok ezt sosem tették.
sine ira et studio
2017. február 25. 18:43
A jó és a rossz a történelmi események 99%-ában nem értékelési szempont. Már ha történelmi elemzést végzünk.
Berecskereki
2017. február 25. 18:43
Az elöbbi Önnek ment. Kiegészíteném. Az 1848-as szabadságharcot kinek a segítségével verték le. Talán nem az orosz cár seregével? Ne ám hogy az egekbe magasztaljuk a Habsburgokat, mert ők sem voltak jobbak a Deákné vásznánál.
Arma Gedeon
2017. február 10. 11:38
Na, mi volt az Illésházy-per?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik