Liberális ármánykodás a PISA-teszt?

2016. december 18. 16:52

Ha ránézünk a PISA-mintatesztekre, azok olyan egyszerű feladatokból állnak, amiket hétköznapi ésszel, meg kellene tudnia oldani mindenkinek, aki szeretne betanított vagy közmunkánál magasabb szinten elhelyezkedni.

2016. december 18. 16:52
Zsuppán András
Válasz

„A PISA-felmérés kiábrándító eredményeinek megjelenése után egyre erősebbek azok a hangok, hogy az egész összehasonlító tudásteszt, amit az OECD háromévente elvégez a fejlett országokban, fölösleges és kártékony, a dühösebbek szerint tulajdonképpen liberális ármánykodás, aminek célja a magyar közoktatás lejáratása. Innen már csak egy lépés azt mondani, hogy Magyarországon ne legyen több PISA-teszt.

A felmérés kritikájának jelentős irodalma van, és számtalan megalapozott ellenérvet lehet felhozni a teszt eredményeinek túldimenzionálása ellen. Ám ha ránézünk a PISA-mintatesztekre, mégiscsak zavarba jöhetünk. Merthogy azok olyan egyszerű matematikai és természettudományos feladatokból állnak, amiket hétköznapi ésszel, különösebb háttértudás nélkül meg kellene tudnia oldani mindenkinek, aki szeretne betanított vagy közmunkánál magasabb szinten elhelyezkedni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 165 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csurcsányi
2016. december 19. 22:46
A "tanaraknak" mennyi lett a felmérés eredménye?Egyébként a "tanaraknak" szokták mérni nemzetközileg a tudás szintet,hogy a Pisa tesztre,hogy tudja felkészíteni a diákokat!
csurcsányi
2016. december 19. 22:38
Nekem a PISA eredmény azt mutatja,hogy a tanárok az utóbbi években nagyon szar munkát végeztek!A kockás ing helyett, most már jobb lenne inkább a tanítással foglalkozni!
noMores
2016. december 19. 14:22
Kivalo osszefoglalo az oktatas szetbaszasarol: http://444.hu/2016/12/19/harom-dolog-amit-az-oktatasi-rendszer-megmutat-magyarorszagrol Orban karosabb, mint Rakosi...
zoz
2016. december 18. 23:15
Egy tanár ismerősöm. Aki 3-4 éve még iskolaigazgató volt azt mondta hogy anno kapta a telefont, hogy 26 db 16 éves gyerekkel írassa meg a PISA-tesztet. Erre ő ez egy általános iskola, honnan vegyek 26db 16 éves gyereket mikor csak 3 van. Ha ez igaz. Miért is hazudna? Utána kellene már nézni valakinek kikkel is íratják meg ezeket a teszteket !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!