Korunk áldozata: a fehér, hetero, amerikai férfi

2016. december 06. 10:38

Trump folyamatosan úgy ábrázolta az amerikaiakat, mint akiket a mindenkori kormány és más nemzetek kihasználnak. Ezzel felmentette őket a bűnösség érzése alól, és garantálta az áldozat szerepét.

2016. december 06. 10:38
Szabadi Dorina
Mindset Pszichológia

„A gazdasági recesszió, a folyamatosan növekvő adósság, és a nagy horderejű terrorista támadások mind olyan tényezők, amelyek egy bizonyos társadalmi csoport személyes autonómia-érzését kitartóan aláássák. Ez a csoport pedig a heteroszexuális, fehér amerikaiak férfiak alkotta réteg, közülük is leginkább a kevesebb jövedelemmel rendelkezők köre. Ezzel egy időben a különböző kisebbségek jogköre pedig egyre bővül, hangjuk egyre hangosabb. A jelenség a konzervatív fehér amerikaiak észlelésében egyfajta támadás az erkölcsi értékeik ellen. (...)

Értékrendünk megsértése elleni küzdelem egy másik fajtája, amikor áldozatként jelenítjük meg magunkat vagy csoportunkat. Sullivan egy 2012-es kísérletében azt mutatta be, hogyan reagálnak a fehér, amerikai férfiak, amikor az ő csoportjukat vádolják egy kisebbség szenvedéseiért. A csoport válaszreakciója meghökkentőnek tűnik talán: a vádakra versengő áldozatisággal reagáltak. Azt állították, hogy az ő csoportjuk legalább annyira szenved, mint a diszkriminált csoport.

Ezt a gondolatot követve Trump folyamatosan úgy ábrázolta az amerikaiakat, mint akiket a mindenkori kormány és más nemzetek kihasználnak. Ezzel felmentette őket a bűnösség érzése alól, és garantálta az áldozat szerepét. A tendenciát a »fordított stigma« jelenséggel magyarázzák, ami tulajdonképpen azt a bosszús indulatot fejezi ki, mely a többségi csoportokat a történelmi igazságtalanságok miatt megbélyegzi.

Donald Trump politikája nagy tömegek megmozgatására képes. Ám ahhoz, hogy racionális és konstruktív politikai intézkedések mentén mindenki kontrollérzeti és értékrendi szükségletei kielégülhessenek, fel kéne hagyni a védekező agresszióval és a sértett áldozati szerep követelésével.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2016. december 07. 11:51
https://www.youtube.com/watch?v=ChXlPd0H1MU
quiet
2016. december 06. 21:30
Egyébként mi az, hogy 'hetero' ...férfi ? Minden férfi 'hetero ' ! A homokos az nem férfi, csak hímnemű. Aki férfi az 'hetero' ez egy és ugyanaz. Csak az a férfi, aki 'hetero ' A többiek csak hímneműek de nem férfiak. Nemá.
Akitlosz
2016. december 06. 16:41
"A csoport válaszreakciója meghökkentőnek tűnik talán: a vádakra versengő áldozatisággal reagáltak" Miért, hogyan kellene reagálniuk? A fehér, gyermektelen, heteroszexuális férfi a társadalom legalja. Mindenki mást hozzá képest különböztetnek meg előnyösen Magyarországon is. De még ha megpusztul egy katasztrófába, akkor is egy jelentéktelen darabszám lesz, a nőket és a gyermekeket kell csak siratni, a felnőtt férfiakért valahogyan még a "keresztény értékrendben" sem kár annyira, nemhogy a liberálbolsevista értékrendben. Ez utóbbinál kivéve persze, ha homoszexuálisok.
mucsay
2016. december 06. 16:08
"Ezzel felmentette őket a bűnösség érzése alól" jé, el lettek ítélve? tanúk, bizonyítékok... tudom, tudom, feudális vagyok. habeas corpus-t már említeni se merem, mert gondolom a latin meg a római jog emlegetése is a fehér szupremácia eltéveszthetetlen jele. és ezeket mi fizetjük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!