December 1-je és a magyarok

2016. december 01. 11:29

Erdély elcsatolásának a magyarokkal való ünnepeltetése olyan, mintha az erőszakos házfoglalók meghívót küldenének a tulajdonosnak a lakásavató bulira.

2016. december 01. 11:29
Rostás Szabolcs
Magyar Nemzet

„Ehhez képest most, Románia létrejöttének 98. évfordulóján is felhördülnek a románok, ha azt hallják, hogy a magyarok számára 1918 a veszteség éve volt. Nem akarják megérteni, hogy Erdély elcsatolásának a magyarokkal való ünnepeltetése olyan, mintha az erőszakos házfoglalók meghívót küldenének a tulajdonosnak a lakásavató bulira...

És ezt a román társadalom amúgy toleránsabb része is nehezen fogja fel. A székelyföldi Sepsiszentgyörgyön két évvel ezelőtt indítottak útjára civil kezdeményezést »Hívd meg egy magyar barátodat a román nemzeti ünnepre!« mottóval. A megszólított magyar önkormányzati vezetők leszögezték: egyszer talán részt vesznek majd az ünnepségeken, de csakis akkor, ha fel is szólalhatnak, és elmondhatják, hogy közel száz év elteltével sem teljesültek a gyulafehérvári nyilatkozatban a nemzeti kisebbségeknek tett ígéretek. Márpedig ezek többek között teljes nemzeti szabadságra vonatkoztak, valamint egyenlő jogokat és teljes autonómiát vetítettek előre az állam összes felekezete számára. Sőt a határozat azt is kimondta: lehetővé teszi az együtt élő népeknek, hogy oktatásukat, közigazgatásukat és bíráskodásukat anyanyelvükön maguk gyakorolják saját képviselőik által, továbbá számarányuknak megfelelően az ország törvényhozásában és kormányzatában is helyet kapjanak.

A román–magyar együttélésnek biztosan nem használnak az olyasfajta gesztusok, mint amikor a túlnyomó többségben magyarok lakta Kézdivásárhely főterét 2014 decemberében gyászlobogókkal tűzdelték tele. Viszont a románoknak is meg kell érteniük, hogy a magyarok nehezen képesek feldolgozni a történteket és átértelmezni ezt a napot. A Gyulafehérváron tett ígéretek betartásával talán könnyebb lenne. A nagyromán egyesülés közelgő századik évfordulója jó apropóként szolgálhatna ahhoz, hogy Bukarest végre nekiveselkedjen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2016. december 01. 12:16
Jó cikk, érdemes elolvasni: http://www.gondola.hu/cikkek/103431-Igy_kerult_Erdely_a_romanokhoz_.html
kispufi
2016. december 01. 11:56
ami Erdéllyel és a Részekkel megtörténhetett és meg is történt már majdnem egy évszázada, az olyan vak, érzéketlen, erőszakos és barbár történet a nyertesek részéről, hogy bármiféle gesztust elvárni tőlük teljesen irreális, mert az végeredményben önnön hitványságuk beismerését jelentené mindük részéről: belegondolni és hitelesen igazolni a végére a győztesek oldalára álló legutolsó, jelentéktelen köpönyegforgató csatlós triplájára hizlalását, s vele a messze nem legfőbb vesztes ugyanilyen arányú csonkolását ép ésszel, erkölcsiséggel és lelkiismerettel egyszerűen lehetetlen.
Nagyvárad
2016. december 01. 11:43
Testvéreink,testvéreim! Ceausescu,de elõdei és utódai is szó szerint belénk tudták nyomni a szart, de azt már soha nem tudták belénkverni,hogy dícsérjük,hogy ízletesnek találjuk! Tisztelet a Szabadságra Vágyó Ifjak Szervezetének
Ellensúly
2016. december 01. 11:41
A szélsőségesen nacionalista román társadalom megszokta, hogy bármit megtehet a magyarsággal nincs következménye. Annyit hátrált a magyarság, hogy egy-két bátortalan előrelépésen is felhördülnének az oláhok – de sajnos még a bátortalan előrelépésnek sem látni nyomát. Talán a 2017-es vagy 2018-as csíksomlyói búcsú egy a – megszállást ünneplő románokkal tartó – Vatikánnak küldött velős üzenettel felrázná a nemzetet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!