Sírunk, nevetünk…

2016. december 06. 08:34

Van egy jó hírünk, meg egy rossz. Nagyjából így lehetne jellemezni a hétvége két fontos európai szavazását.

2016. december 06. 08:34
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„Van egy jó hírünk, meg egy rossz. Nagyjából így lehetne jellemezni a hétvége két fontos európai szavazását. Bár Matteo Renzi súlyos vereséget szenvedett az alkotmánymódosításról szóló referendumon, hiszen a választók majdnem 60 százaléka mondott nemet a szenátus jogköreinek megnyirbálására, a nagyobb politikai stabilitásra, Brüsszelben mégsem tapasztalható letörtség. Az uniós illetékesek ugyanis nem számítottak arra, hogy Ausztriában ilyen sima győzelmet arat majd a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen.

Ha a két voksolást összehasonlítjuk, sokkal inkább az osztrák szólt arról, várható-e irányváltás, a populisták felé való még jelentősebb elmozdulás Európában. Jóllehet az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje, Norbert Hofer mérsékeltebben nyilatkozott az Unióhoz fűződő viszonyáról, mint pártja elnöke, Heinz-Christian Strache, akadtak nem túl biztató jelek. Azt mondta például, bár nem tervezi népszavazás kiírását az országnak az Európai Unióból való kilépéséről, ez mégiscsak szóba jöhet akkor, ha az EU-ban nem kerítenek sort az átfogó reformokra. Hogy változásokra szükség van, s nem mehet minden úgy a régi kerékvágásban a britek júniusi népszavazása után, azt senki nem vitatja, de mást ért uniós reform alatt Hofer, mint Angela Merkel. Van der Bellen kampányát arra építette: ha Hofer nyer, az az Öxitet, azaz Ausztria Unióból való kilépését eredményezheti.

Az olasz kampányban nem arról volt szó, hogy ha a nemek győznek, akkor Olaszország távozhat az EU-ból. A referendumnak tartalmilag semmi köze sem volt az ország Unióhoz fűződő viszonyához. S tulajdonképpen sok következménye nem is lett volna a referendumnak, ha Renzi nem követi el azt a súlyos hibát, hogy összeköti a szavazást kormánya sorsával. Abban bízott, hogy győznek az igenek, s ezzel még jobban megszilárdítja hatalmát.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2016. december 06. 14:32
Inkább sírni fogtok...
atila68
2016. december 06. 11:16
Fordítva lesz az Rónai.
puszika
2016. december 06. 10:41
Hát, ez igen gyenge Rónai!
Lolka-Bolka
2016. december 06. 10:22
na te is itt vagy te gecy NACI
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!