Van szex és erőszak, de a Westworld akkor is intelligens

2016. december 09. 09:32

Véget ért a Westworld első szezonja és az évadfinálé fényében elmondhatjuk, hogy egy rendkívül igényes, de közel sem mindenkit kielégítő sorozat született.

2016. december 09. 09:32
Pavlics Tamás
Roboraptor

Az egész narratíva/öntudatra ébredés legnagyobb kérdése azonban kétségtelenül Maeve: míg a sorozat elhitette a nézővel, de még azzal a pár szerencsétlen Delos alkalmazottal is, hogy már önállóan cselekszik és gondolkodik, kiderült, hogy mindez az ő narratívájának is a része. A rejtély, hogy a sok átélt borzalom, a szenvedés váltotta ki belőle valóban a végső elhatározást, hogy leszáll a vonatról megkeresni a lányát, vagy ez is mind része Ford kompozíciójának és ő is csak most indul el az önállóság útján?

Az kétségtelen, hogy a legnagyobb csavart Ford vitte véghez az évadban, hiszen az ő Arnolddal szembeni vezekléséről is szólt a szezon. Míg végig úgy tűnt, hogy ellenzi a gépek öntudatra ébredését és Arnold hagyatékával küzd, de végül kiderült, hogy pont az ellenkezője az igaz, és a háttérben pont Istent játszott, hogy önnön halálával magára hagyja teremtményeit, de azokat már a szükséges eszközök birtokában. William átalakulása – hiába lehetett tudni előre – kevésbé működött, nem kis részt azért, mert Ed Harris lényegesen többet mutatott, mint Jimmi Simpson és kettejük karakterét annyira a nagy fordulatra hegyezték ki, hogy Nolanék jobbnak látták a fiatal William átalakulását minél későbbre behozni, csakhogy addigra már az internet népe szépen kirakosgatta a puzzle-nek ezt a részét.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. december 10. 21:51
A sorozat már az alapfeltevésében is hibás. Ugyan honnan is lehet tudni abban a világban, hogy ki az ember és ki a gép? Kit lehet csak úgy szabadon lelőni és kit nem? Ránézésre ez semmiből nem látszik, mégsem lövöldözték le véletlenül a vendég emberek egymást a világban. Annyira nem lehet tudni, hogy még a cég egyik vezető alkalmazottja is viszonyt folytatott a cég egy másik vezető alkalmazottjával, aki viszont gép volt, de persze akkor még ezt maga sem tudta.
Akitlosz
2016. december 09. 20:42
A film világa önmagában is érdekes lenne, akkor is ha csak a mindennapi szokásos élet zajlana a filmen. Ehhez képest rengeteg a felesleges csavar a történetben, túlkomplikált, életszerűtlen, ráadásul több évtizednyire széthúzva zajlik a cselekmény, összevissza ugrálnak az időben, ami kezdetben még csak nem is nyilvánvaló. Kétlem, hogy sok néző lenne elsőre képben, de csak mert valószínűleg a filmkészítők sincsenek. A színészek is inkább csak eljátszák azt a szerepet, amelyet maguk sem értenek. Szóval az alapötlet kitűnő, szenzációs, mesteri. A megvalósítás már rettenetesen túlkomplikált. Az ennyi sok történeti csavar egy amúgy látszólag unalmas világban kell, mint pl. Twin Peaks, de nem egy olyan világban, amelyben már maga a világ is szokatlanul érdekes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!