Az RMDSZ pártgépezete jól mozgósított

2016. december 12. 18:12

A PSD baloldalinak csak a román viszonyok között nevezhető, vagy mert ellenfelei még jobboldalibbak. A PSD sok szempontból sovén, idegengyűlölő, erősen vallásos és értékkonzervatív, viszont elosztási kérdésekben valamicskével jobban hajlik a baloldal felé.

2016. december 12. 18:12
Pap Szilárd István
Facebook

„Rekordalacsony részvétel (39%) mellett lezajlottak a román választások.

- A szocdemek (PSD) nagyot nyertek, mind a két házban 45 százalék fölött. A szombat esti szösszenetemhez képest, úgy tűnik, a technokrácia uralma törékenyebb volt, mint gondoltam, a PSD (re)disztribúciós és kézzel fogható anyagi ígéretei (béremelés, adócsökkentés, nagy befektetések) erősebben hatottak, mint a versenyképesség és kompetencia szólamai. És amit tudtunk: a választási csalásért elítélt pártelnök-oligarcha, Liviu Dragnea kibaszott nagy szaki, amikor egy pártgépezetet kell mozgósítani. És kiválóan mozgósítottak, így az 50 százalék körüli eredmény. A PSD-vel szövetséges liberálisok, a volt kormányfő, Tariceanu által vezetett ALDE hozta a szükséges 5-6 százalékot, így a két párt együtt kényelmes kormányt tud alakítani. Kérdés, hogy kit jelölnek miniszterelnöknek, és hogy az államfő kinevezi-e őt, vagy randomra valakit - erre ugyanis van lehetősége. Iohannis azt mondta, korrupcióba keveredett embereket nem nevez ki, ami Dragnea miniszterelnöki ambícióit komolyan károsíthatja.

- A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szörnyet veszített (20%), a júniusi önkormányzati választáshoz képest is kb. 1 millió szavazót. A párt már jó ideje komoly válságban van, és üzenete sincs nagyon, szóval nem meglepő az egész. Azt az egymilliónyi szavazatot az új, fiatalosch, értelmiségi párt az USR vitte el, ami csodás eredmény nekik, hiszen fél éve alakultak. De a részvételi arány azt mutatja, hogy új szavazókat nem nagyon mozgattak meg. Mindenesetre, akiket megcéloztak, nagyban meg is szereztek, és ha a PNL folytatja a mélyrepülést, akkor még van bennük növekedési potenciál.

- Az RMDSZ egy százalékot növelt 2012-höz képet, és 6,20 százalékot szerzett. Ebben nyilván sok szerepe van a Fidesszel való kiegyezésnek, és vetélytársak forgalomból történő kivonásának. És annak, hogy a pártgépezet jól mozgósított. Ez utóbbi miatt pedig kevésbé a jelöltek, mint a vidéki szervezetek érdemlik a dicséretet!

- Basescu pártja is bejutott, épp csak meglépte a küszöböt. Periférikus alak ő már, kevés jelentőséggel, de a nagypapa-pulcsikat még mindig imádja.

A PSD és elődei 90 óta gyakorlatilag minden választást megnyertek. Amikor mégsem kerültek kormányra, akkor az vagy azért volt, mert a másik oldalon erős pártszövetség tudott létrejönni (1996, 2004) vagy pedig valamilyen hatalmi machinációk kigolyózták őket (kései Basescu-éra). A román kommunista párt utódjaként nyilván megőrizte annak rengeteg erőforrását és hálózatát, szóval ez az eredmény annyira nem meglepő. A PSD baloldalinak csak a román viszonyok között nevezhető, vagy mert ellenfelei még jobboldalibbak - a PSD sok szempontból sovén, idegengyűlölő, erősen vallásos és értékkonzervatív, viszont elosztási kérdésekben valamicskével jobban hajlik a baloldal felé. Jelenlegi vezetője egy korrupt szürke eminenciás, aki - mint fent is írtam - úgy ismeri a pártját, mint a tenyerét, és hatékonyan tudja irányítani azt. Viszont miniszterelnöknek nem lenne túl jó: rosszul kommunikál és jogerős bírósági ítélete van arról, hogy választási csaló.

A következő napok-hetek kérdése tehát, kit választ kormányfőnek a hatalmasat nyerő PSD, és vajon mit tartogat még a tarsolyában a velük szemben álló jelenleg egyetlen erő, Klaus Iohannis.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Domnu Inginer
2016. december 13. 11:15
" A PSD baloldalinak csak a román viszonyok között nevezhető" - lol, merthogy tudsz más viszonyítási pontot is a román belpolitikát elemezve?
Odoaker
2016. december 13. 10:35
Az RMDSZ kb. 20 %-ot, vagy egy százalékpontot növelt, de semmiképp nem "egy százalékot növelt". Gyáááááááááá!
balbako_
2016. december 12. 21:10
Csak egy magyar párt indult az erők így koncentrálódtak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!