Mitől boldog a karácsony?

2016. december 25. 11:02

A süteményt is csak abból lehet elkészíteni, amit beszereztünk, ami otthon van. A boldog karácsonyt is csak azokkal az emberekkel lehet létrehozni, akik az életünkben adva vannak.

2016. december 25. 11:02
Körmendy Zsuzsanna
Magyar Nemzet

„A világ emberekké válik, az emberek családokká, mindenki behúzódik személyes szférájának sáncai mögé. A járművek leállnak, a taxisok hazavágynak, a közélet magánéletre vált. Ha boldog vagy, december 24-én még boldogabb leszel. Ha egyedül vagy, még magányosabb, ha szerelmes vagy, még szerelmesebb, ha pedig gyereket szoríthatsz a karodba, Mária boldogságával vetekszik a tied. Jaj neked, ha nincsen magánszférád, ha konfliktusosak a kapcsolataid, ha nem szereted a társad, ha bosszantanak a gyerekeid, ha veszekedős a rokonságod.

Ebben az országban generációk nőttek fel úgy, hogy azt se mondták meg a gyerekeiknek, ez Jézus születésnapja. A legzordabb időkben a szülőket a politikai hatalom, a nagymamákat a szülők hallgattatták el. Aztán mégis eljött az idő, amikor színt kellett vallani és beismerni, hogy a karácsony nem a Mikulás meghosszabbított szabadsága, az öröm nemcsak a családi boldogságnak szól, hanem annak is, hogy megszületett a Megváltó.

(...)

Egész tárháza van a zenélő, szikrázó, hóesést utánzó virtuális csodaképeslapoknak, lehet küldözgetni a jókívánságokat. Mégis, többet ér, ha mindenki a maga életének megfelelően próbálja létrehozni a boldog karácsonyt. A süteményt is csak abból lehet elkészíteni, amit beszereztünk, ami otthon van. A boldog karácsonyt is csak azokkal az emberekkel lehet létrehozni, akik az életünkben adva vannak. Amikor a karácsonyt a családtól távol, idegenek közt, esetleg egyedül, vagy más okból nem idilli körülmények közt töltjük, mindig az emlékeinkhez fordulunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. december 27. 05:22
"Ebben az országban generációk nőttek fel úgy, hogy azt se mondták meg a gyerekeiknek, ez Jézus születésnapja" Mert ez hazugság lett volna. Nem ez Jézus születésnapja, legfeljebb csak ekkor ünneplik, mert egyrészt nem tudják, hogy Jézus mikor született másrészt konkurenciát akartak teremteni az év végi pogány ünnepeknek és azt találták ki, hogy Jézus születésnapját ünneplik, de ennek, hogy Jézus december 24-én született persze semmi alapja nincsen, csak kitaláció.
Akitlosz
2016. december 27. 05:20
"Mitől boldog a karácsony?" Attól, hogy addig is az egész év, a hétköznapok is boldogok voltak. Ha nem, akkor a karácsony sem lesz boldog.
gabor7th
2016. december 26. 18:02
Szinglik élnek úgy mintha nem lenne ünnep.
trendo
2016. december 26. 06:47
KOrgó gyomorral ébredtél, mert kenyéradó gazdáid nem kötötték eléd a téged megillető abrakos tarisznyát, holott még ünnepekkor is nyomod a gyűlölködő kommenteket? :) Nem világos, kire is haragszol? A Mandiner szerkesztőségére, akik talán kissé lazítottak karácsony alkalmáról családjukkal törődtek és nem az ENSZ határozatának feldolgozásával? :) Vagy Izraelre? Pihenj egy kicsit, szemellenzőidet húzd vissza a helyükre! Béke veled!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!