Választások Európában: Ma még döntetlen

2016. december 06. 10:43

Szó sincs róla, hogy a „populistáknak” annyi.

2016. december 06. 10:43
Galló Béla
Galló Béla
Mozgástér

„Szó sincs róla, hogy a »populistáknak« annyi. Ha vasárnap nőtt is a különbség a »független« zöld Alexander Van der Bellen és Norbert Hofer között, Ausztria szemmel láthatóan minden eddiginél megosztottabb. A vidék az FPÖ, az Osztrák Szabadságpárté, a vele ellenlábas pártok pedig Bécset és a nagyobb osztrák városokat uralják. Ezek ugyan most összefogtak Hofer ellen, hiszen ilyesmit egy államfőválasztáson könnyedén megtehetnek, de mi lesz, ha majd a kormányzás a tét? Az FPÖ már ma is a legnagyobb osztrák párt, miközben ellenfelei szükségképpen osztozni fognak a kormányzásról döntő voksokon. Mi sülhet ki ebből? Netán az egyre erősebb FPÖ részvételével kivitelezett érdekes kormánykoalíció, melyben akár a szociáldemokraták (SPÖ), akár a néppártiak (ÖVP) jelenthetik a másik partnert? Fogas kérdés, de számolni kell vele. Hiszen Ausztria mostanság az Európai Unió gazdaságilag egyik legstabilabb állama, miközben az osztrákok mintegy fele mégis elégedetlen a jelenlegi SPÖ-ÖVP nagykoalíció politikai elitjével. Korai tehát az FPÖ kiszorításáról beszélni. Attól hogy nem szereztek meg egy reprezentatív politikai posztot, a hatalomhoz még közel kerülhetnek. 

Európára nézve az osztrák államfőválasztásnak inkább csak (persze nem lebecsülendő) szimbolikus jelentősége van, az olasz népszavazás lehetséges következményei azonban sokkal súlyosabbak. Vitatkozhatunk azon, vajon kapitálisan hibázott-e Matteo Renzi, amikor saját kormányfői pozícióját egy hatalmi szempontból másodlagos jelentőségű népszavazási eredményétől tette függővé. Avagy éppen ellenkezőleg : racionális reformerként bravúrosan kimenekült egy reformellenes társadalmi hangulatból, hogy a távozása utáni káosz kiábrándító hatására számítva, erkölcsi-szakmai győztesként szavazhassák vissza. Színvonalas olasz elemzők ugyanis komolyan ezt állítják, mondván, hogy Renzi ámbár elég fiatal, stratégiailag ugyanakkor igen agyafúrt politikus, aki tud várni, sőt kivárni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krakken96
2016. december 06. 15:53
akit egyszer ennyire leszavaztak,az soha nem indul újra.a szavazás a személyéről szólt vagyis amit megtestesit ,a reformokat nélküle is végrehajtja a bábkormány.az elitellenesség most a trend.
Antigoné
2016. december 06. 11:44
Önellentmondás van a cikk címe és tartalma között. Nem tűnt fel?
kispufi
2016. december 06. 11:32
a nagyoneurópaiértelembenvett nagyondemokrata vanderbellenek, merkelmutik és renzik is éppoly populisták, mint akikre mondják, csak hát istenem, ők más populushoz szólnak, no.
atila68
2016. december 06. 11:14
A baliberál szemében az ellenség új neve; populista.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!