A Külügyminisztérium hozott is egy Ghaith Pharaon nevű befektetőt

2016. november 23. 13:06

A Buddha Bárban volt egy nagy ebéd, ahol bemutattak neki és a titkárának, aztán én is meghívtam őket ebédelni. Utána megjelentek az irodámban a befektetők, és elmondták, hogy beszállnának a Duna City fejlesztésébe. Interjú.

2016. november 23. 13:06
Tarsoly Csaba
Magyar Narancs

2015 elején a Külügyminisztérium hozott is egy Ghaith Pharaon nevű szaúd-arábiai befektetőt tárgyalni. A Buddha Bárban volt egy nagy ebéd, ahol bemutattak neki és a titkárának, aztán én is meghívtam őket ebédelni. Utána megjelentek az irodámban a befektetők, és elmondták, hogy beszállnának a Duna City fejlesztésébe. Én kicsit keveselltem a felajánlott összeget, amire azt mondta a szaúdi befektető, hogy ha adok neki öt százalékot, akkor megszervezi a finanszírozást.

*

A Questor-ügy vádlottjával, Tarsoly Csabával készült interjút teljes terjedelmében holnap közli a Magyar Narancs.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2016. november 25. 00:54
Ahm, orbántehetróla.
kockás liliom
2016. november 24. 21:32
Kérdés: milyen sorrendben kezdenek lemondani az érintettek? Még mindig Poltnak hívják a főügyészt Szijjártó még miniszter? Rogán is? Pintér is? Hm. Mik vannak!!!
katus
2016. november 24. 20:05
16. 11. 24. 17:26 #SNEIDERTAMÁS #JOBBIK SORRA KÉRNEK BOCSÁNATOT SNEIDER TAMÁSTÓL A FIDESZES ÉS SZOCIALISTA POLITIKUSOK "A Fővárosi Törvényszék ítéletének megfelelően bocsánatot kérek azért, hogy megsértettem az Ön jó hírnévhez való személyiségi jogát. Szeretném kifejezni ezzel kapcsolatos sajnálatomat" - ezeket a sorokat címezte Dömötör Csaba, az arrogáns stílusáról ismert államtitkár Sneider Tamásnak, az Országgyűlés és a Jobbik alelnökének. Éppen egy éve, 2015. november 23-án még az Országgyűlésben „kígyót-békát” összehordott a jobbikos politikusról, de mára belátta - no meg persze a Törvényszék is segített neki -, hogy ez hiba volt. Sneider a FB-oldalán reagált: "Amennyiben a bocsánatkérés őszinte, úgy azt elfogadom. Szeretnék továbbra is a magyar állampolgárok képviseletére koncentrálni, viszont a személyemet támadó ócska hazudozásokkal kapcsolatban a jövőben is jogi úton veszek elégtételt. Ezért kellett az Európai Parlamentnek felfüggesztenie Ujhelyi István mentelmi jogát, ezért kért bocsánatot a közelmúltban Hollik István (KDNP), és most Dömötör Csaba államtitkár is.”
katus
2016. november 24. 20:05
Jurenkó Ferenc 2016. 11. 24. 12:15 #GHAITHPHARAON #TARSOLYCSABA #QUESTOR A SZIJJÁRTÓ PÉTER VEZETTE KÜLÜGY KÖZVETÍTETT GHAITH PHARAON ÉS TARSOLY CSABA KÖZÖTT Tarsoly Csaba egyik befektetéséhez Ghaith Pharaonnal tárgyalt, akit a Külügyminisztérium ajánlott a figyelmébe – derült ki a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Quaestor-vezérrel készített Magyar Narancs interjúból. Tarsoly Csaba azt mondta: „2015 elején a Külügyminisztérium hozott is egy Ghaith Pharaon nevű szaúd-arábiai befektetőt tárgyalni. A Buddha Bárban volt egy nagy ebéd, ahol bemutattak neki és a titkárának, aztán én is meghívtam őket ebédelni. Utána megjelentek az irodámban a befektetők, és elmondták, hogy beszállnának a Duna City fejlesztésébe. Én kicsit keveselltem a felajánlott összeget, amire azt mondta a szaúdi befektető, hogy ha adok neki öt százalékot, akkor megszervezi a finanszírozást.” A Magyar Narancs ezek után megkereste a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztériumot (KKM), hogy igazak-e a Quaestor-vezér állításai. A Külügyminisztérium a válaszában gyakorlatilag elismerte, hogy ők ajánlották ki Tarsoly egyik projektjét Pharaonnak. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) feladata, hogy magyarországi befektetési lehetőségeket ajánljon külföldi befektetőknek”. Ezek közé tartozott a Quaestorhoz köthető Duna City projekt is. A Soroksári-Duna-ág mentén mintegy 33 hektáron 500 000 m² alapterületű ingatlanfejlesztés lett volna a Duna City, szakértői becslések szerint mintegy 300 milliárd forint értékben. „A KKM és a HIPA nemcsak ezt az egyet, hanem az összeset folyamatosan ajánlja külföldi befektetők figyelmébe.” Így kerülhetett képbe az Interpol által körözött, többek között pénzmosással és terrorizmus támogatásával is vádolt Ghaith Pharaon. A lap arra is kíváncsi volt, hogy a KKM vizsgálta-e Pharaon előéletét. Válaszként a megszokott kormányzati kommunikációs panelt kapták: „Ghaith Pharaon szabályos körülmények között, vízummal és tartózkodási engedéllyel volt Magyarországon, az országba történő belépése ellen egyik schengeni tagállam és az Interpol sem emelt kifogást.” ELISMERTÉK A KÖZVETÍTÉS TÉNYÉT A KKM-nek és a Befektetési Ügynökségnek nem volt feladata az ő további ellenőrzése, és nem volt oka arra, hogy elzárkózzon a befektetési lehetőségek kiajánlásától. - írja a külügy a Magyar Narancsnak adott válaszában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!