Rókusfalvy Pál etyeki borász értékelése a 2016-os évjáratról
*
Az időjárás szeszélyes volt, mint mindig… Már korán, márciusban kezdődött a rügyfakadás és szépen növekedésnek is eredtek a hajtások. Szerencsénkre az április végi fagy a mi területeinken csak minimális kárt okozott. Nagyban köszönhető az Etyekre jellemző szeles klímának, hogy leginkább csak a talajmenti fagy kapott el egy-két fiatal tőkét. Májusban már igencsak gyors fejlődést produkált a szőlő. Emlékszem, korán kezdtük a zöldmunkát, bár aztán talán kicsit elcsúsztunk vele.
Már májusban indult a virágzás is, onnantól nem volt megállás július közepéig. Utána jött a feketeleves, nagy felhőszakadások miatt intenzív lisztharmatnyomás volt a szőlőben. Szerencsére a „teás” permetezés időben érkezett, így nem volt fertőzés nálunk. Később láttunk példát arra, ahol nem volt ott időben a traktoros, ott már nyáron befejezhették a szüretet... Utána gyorsan érkezett a peronoszpóra is, de valamit jól csinálhattunk, mert augusztus 4. volt az utolsó permetezés dátuma, és a szőlő megmaradt. Őszinte leszek, a fiam részéről volt is izgalom, hogy vajon meddig áll így ellen a szőlő, de végül a peronoszpóra csak a vitorláig jutott el és jelentős kár nélkül megúsztuk a gombás fertőzéseket a szőlőben.
Ami azt illeti, nagyon szép, egészség szőlőket szüreteltünk idén mindenhonnan, csak türelmesen ki kellett várnunk a megfelelő időpontokat. A szüretet szeptember 13-án (születésnapomon) kezdtük a pezsgőalapnak szánt Chardonnay-val, és utána a kivárásra és a precíz időzítésre alapoztunk. Hetente egy-két napot szüreteltünk, de akkor nagyobb mennyiségeket, és több fajtát is szedtünk. Az előző évek gyakorlatához hasonlóan a Sauvignon Blanc-nak háromszor is nekifutottunk (szeptember 13., szeptember 22. és október 13.). Az utolsó szedésnél már 22-es volt a mustfok és 1100 a sűrűség, úgyhogy érdemes volt várnunk, volt öröm. Szerencsénk volt az időjárással, mert a választott napok többségén végig tökéletes szüretelő időt kaptunk, az összes kolléga örömére.