A fasizmus újjászületését éljük át

2016. november 12. 13:59

Az idegen gyűlöletét, a nők lealacsonyítását, a változástól való félelmet, a gyenge megvetését, az erő magasztalását. Ez mind a fasizmus.

2016. november 12. 13:59
Jakob Augstein
Facebook

„Amivel itt dolgunk van, az a fasizmus. A jobboldali populizmus kifejezés nem alkalmas a jelenség leírására. Ne is használjuk többet. Ártalmatlanítja a valóságot.

A fasizmus újjászületését éljük át.

Az idegen gyűlöletét, a nők lealacsonyítását, a változástól való félelmet, a gyenge megvetését, az erő magasztalását. Ez mind a fasizmus.

A fasizmus célt ad az emberek dühének. Eltereli a figyelmet a tulajdonon alapuló rendszerről, az igazságtalanságról, az egyenlőtlenségről.

Aki Trumpot, a brexitpártiakat, Le Pent, az AfD-t és a hozzájuk hasonlókat csak jobboldali populistának nevezi, elkeni a jobboldali forradalom döntő jellemzőjét. Amivel a politikát csinálják.

A populizmus szó ugyanis megengedi, hogy kiegészítsék azzal, hogy bal- vagy jobboldali. Csakhogy baloldalon nincs embereket megvető populizmus. (Őszintén szólva, semmiféle baloldali populizmus nincs. Ez pedig hatalmas mulasztás.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 272 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2016. november 15. 14:23
criticus-nak A zsidók annyira szégyellik zsidóságukat, hogy 5 ezer év óta nem tettek le róla... Manapság viszont a magyarok se örülnek magyarságuknak Angliában...
duzur
2016. november 15. 14:19
Lilaremény, Elöször is most csak igy tudok válaszolni, a rendszer furcsálkodik és "osztályozni" se hagy. Szóval kedves amit írsz. Azzal pedig teljesen egyetértek, hogy az erösen megalázó és kisemmizö gyözedelmeskedés, fatális következményekhez vezethet. Ez történt az elsö vh.utáni békeszerzödésnél, aminek azután a 2.vh lett a következménye. Szerintem se az volt Hitler elsödleges célja, hogy a zsidókat kiirtsa, de a zsidók eltávolítása több elönyt is jelentett számára. A zsidó tulajdonok (lakások, üzletek) és vagyonok (házak, mükincsek, stb) megkaparintása és a csókosoknak való átpasszolása, nagyon jól jött neki. Nomeg köztudott, hogy bizonyos csoportok, kitünöen alkalmasak bünbakoknak. Pláne mivel a keresztények is "Jézus gyilkosai"-t látták bennük. (Különben Hitler állítólag azt mondta amikor egyszer háborús sebesülteket látogatott egy kórházban, ahol egy Jézus kép volt a falon, hogy "Vegyék már le onnan azt a zsidót!") Ugyanakkor biztos nem kedvelték a németek sem az ortodox zsidókat, sem a progresszíveket, pláne, ha azok még liberálisak, feministák, stb is voltak. Bécsben majdnem minden irodalmi szalon, zsidó nök köré csoportosult. Sok volt ugyanakkor a zsidó mecenás is. Míg régebben erösen korlátozva volt a zsidók tevékenysége, ekkorra gyümölcsözni kezdett a szétszóródásuk, nyelvtudásuk, ami sok nemzetközi kapcsolathoz segítette öket és ez szintén sokban hozzájárult a boldogulásukhoz. Kétségtelen és érthetö, hogy volt egy jó adag írígység is azokban akik egyre több komoly vetélytársat láttak a "felszabadúlt" zsidókban. Erre jött a numerus clausus is. Hitler föleg minél nagyobb hatalmat akart, mint sok más megalomániás hódító. Az áldozatok nem érdekelték. A német katonák is csak eszközök voltak számára. Akkor másokat miért kimélt volna?..
duzur
2016. november 15. 13:11
Csak remélni tudom, hogy az itteni fórumozók a többi témához jobban értenek, mert hogy itt ki mindenkit zsidóznak le alaptalanul (pld Augsteint), miközben a köztudottan zsidókról el se akarják hinni, hogy az, mint pld Broder-röl... Van böven mit felhányni zsidóknak, muszlimoknak és Uram bocsá, talán még keresztényeknek is, söt bármilyen csoport tagjainak is, felesleges össze-vissza halandzsázni. (Nagyot csalódtm amikor még a békés Buddhisták agresszív akcióiról értesültem) De messze nem csak ez a téma érdekel, amint ez már itt is sokszor tapasztalható volt.
puszika
2016. november 13. 17:18
Kedves "duzur"! Ugye a "szegény" Rosenstein csatornatisztító nem volt firkász? Vagy csak jól titkolta?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!