Nemzeti konzultáció: arról lehet dönteni, hogyan tovább a magyar gazdaságban
A Fidesz mindenkit arra kér, hogy töltse ki a nemzeti konzultációt.
A furcsa, időnként szeszélyes és küzdelmes év után kitűnő paramétereket mutató borok születtek. Az új borok most fantasztikus szín intenzitást, elképesztő illatokat, és nagyon magas beltartalmat mutatnak.
Vida Péter szekszárdi borász értékelése a 2016-os évjáratról
*
Nálunk Szekszárdon az idei év rosszul indult. Április elején szépen jöttek elő a rügyek, a korai fajtákon 5-6 cm-es hajtások voltak, amikor egy kései fagy még a hegytetőn lévő ültetvényeinkben is erős fagykárt okozott Hidaspetre dűlőnkben. Szerencsére elég gyorsan regenerálódott a szőlő, és újra beindult a fejlődése.
A májusi átlag hőmérséklet megugrott, a hajtások intenzíven növekedtek. Fontos volt a tenyészidőszakban a pontos hajtásválogatás, és a precíz zöldmunka. A lisztharmat támadása erős volt, ezért mindig okszerűen igyekeztünk permetezni. Ebben a munkában nagy segítséget adott Dr. Füzi István a megfigyeléseivel, tanácsaival.
A virágzás június 10-15-ig lezajlott, és szépen kötöttek, 20-a körül a bogyók már zöldborsó nagyságúak voltak, és szépen növekedtek. Július 14-én leszakadt az ég, és 45 mm csapadékot kaptunk. A peronoszpóra fürtfertőzéseit kivédtük, de feltételek nagyon kedveztek az új lombozat (felső levelek) megbetegedéséhez.
A rendkívül erős fertőzés sok ültetvényt megviselt a borvidékünkön. Lehetett látni olyan ültetvényeket, ahol a fertőzés szinte lekopaszította a lombozatot. Az idei évben ismét kritikussá vált a permetezési fordulók betartása. Szerencsére nálunk ez a munka jól sikerült, igaz 12 permetezéssel tudtuk megvédeni az ültetvényeinket.
Az első szüreti napunk relatíve későn, szeptember 17-én volt, ekkor kezdtük rozénkhoz szüretelni az alapanyagot. Ez a bor üde, ropogós savú, igazán finom illatokkal teli lett. November közepén kerül majd a polcokra.
A mindent eldöntő szeptember végül elég hektikus lett. A hónap végére szerencsére jött 12 ragyogó nap, ez idő alatt a szőlő megtáltosodott, és komoly cukrosodás indult el. Október 8-án Virághegy dűlőnkön Merlot fajtánk 22,5-23 mustfokot ért el, amikor leszüreteltük. Végül az utolsó szüreti napunk október 18-án volt.
A furcsa, időnként szeszélyes és küzdelmes év után kitűnő paramétereket mutató borok születtek. Az új borok most fantasztikus szín intenzitást, elképesztő illatokat, és nagyon magas beltartalmat mutatnak. Úgy gondolom, elégedettek lehetünk, és megköszönjük a Mindenhatónak, hogy ilyen borokat adott ebben az évben.