Brexit és kvótanépszavazás

2016. október 20. 08:40

Az EU vezetői politikusai Schulztól Junckeren át egészen Guy Verhofstadtig meg voltak rémülve attól, hogy a kvótás népszavazás majd még jobban megrogyasztja a már egyébként is komoly válságokkal terhelt uniót.

2016. október 20. 08:40
Törcsi Péter
Magyar Idők

Bár a miniszterelnök már benyújtotta az alaptörvény-módosítására vonatkozó javaslatát az Országgyűlésnek – amely részben az alkotmányos identitást definiálná, részben pedig gátat szabna a Magyarországra történő idegen népesség betelepítésének –, még mindig arról szól a vita, hogy közjogilag érvénytelen népszavazás esetén lehet-e egyáltalán a parlamentnek törvényt módosítania.

A rövid válasz az, hogy igen, miért ne lehetne? A népszavazás kapcsán pusztán egyetlen esetben lett volna akadálya az alaptörvény módosításának vagy bármilyen jogalkotásnak, mégpedig akkor, ha az igenek győztek volna, és egyben érvényes is lett volna a referendum – ennek azonban még matematikai esélye sem volt. Az összes többi kimenetel vagy kötelezettséget ír elő a parlamentnek, vagy pusztán lehetőséget biztosít a népszavazáson feltett kérdés jogalkotói rendezésére. Ha érvényes lett volna a népszavazás, és győznek a nemek, akkor az Országgyűlést kötelezte volna az eredmény. Ha az igenek győztek volna érvénytelenség mellett, ugyanúgy lehetősége lenne a parlamentnek jogszabály-módosításra, mint ahogy a mostani a helyzetben a nemek győzelme melletti érvénytelen referendum után.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2016. október 20. 15:05
Az nem lehet igaz, hogy A bevándoroltatás ellenzői , Európai szinten, ne tudnák a tltakozásukat űgy kifejezni, hogy a bevándoroltatókat ETNIKAI TISZTOGATÁSSAL lehessen vádolni.
madarasi.abel
2016. október 20. 14:21
á, de mit cáfolgatok egy ilyen lófaszjóskát a nemkormánypropaganda, saját lábán gazdaságos magyaridőkből?
madarasi.abel
2016. október 20. 14:19
Apropó Brexit: most éppen azt találták ki maguknak a britek, hogy a népszavazás mégsem kötelezi őket: a képviselők léptethetik ki csak őket az EU-ból. ezt kapd ki. http://www.vg.hu/kozelet/politika/bajban-a-brexit-meglepo-fordulat-476940
madarasi.abel
2016. október 20. 14:16
"még mindig arról szól a vita, hogy közjogilag érvénytelen népszavazás esetén lehet-e egyáltalán a parlamentnek törvényt módosítania." miért kell folyamatosan hazudni? 2/3-al azt csinál a parlament, amit akar. És ezt a JOGot senki sem vitatja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!