Reakciók a Családháló életvédelmi kampányára

2016. október 19. 21:13

Néhány hónapja életvédelmi kampányt indított a Családháló. Az alapötletet egy macedón kampány adta, hiszen Macedóniában — Magyarországhoz hasonlóan — nagyon komoly gondot okoz a csökkenő születésszám, az elöregedő társadalom és az abortuszok nagy aránya.

2016. október 19. 21:13
Családháló
Családháló

„Megkértünk néhány szervezetet, hogy reagáljanak kampányunkra. Az ő válaszaik következnek most.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének válasza:

»A NOE alapszabályban foglalt fő feladata 1987 óta változatlan: a nagycsaládos értékek képviselete, az anyaság, a házasság, és az élet értékének tisztelete, a jövő generációiért érzett felelősség, valamint a nagycsaládok egymást ismerő és segítő közösségekké szervezése. Ebből is adódóan a NOE minden esetben valamiért és nem valami ellenében végzi tevékenységét. Nem gondoljuk, hogy bárki különbbé válik azért, mert több gyermeket vállal, azt azonban igen, hogy érdemes a több gyermek vállalásának örömét, és valóságát megmutatnunk, annak érdekében, hogy mindazok, akik ezt megtehetik, egyre többen válasszák a nagycsaládos életformát. Ezért fontosnak tartjuk, hogy az általunk képviselt értékeket minél szélesebb körben és minél sokoldalúbban jelenítsék meg a magyar társadalom tagjai számára, Sikeres kampányt kívánunk!«

Novák Julianna dúla, perinatális szaktanácsadó, a MODULE szakmai koordinátora, a Népesedési Kerekasztal tagja így reagált a kampányra:

»(...)

A hit és erkölcstan óráktól biztosan nem lesz kevesebb az abortusz, ez egy nagyon álságos megközelítése a problémának. A holland és skandináv jó példák régóta rendelkezésünkre állnak, láthatóak az eredményeik évtizedek óta, mégsem követjük ezeket. A szakavatott hozzáértők által végzett CSÉN (családi életre nevelés) programok már az óvodás kortól kezdve segítenének elérni az abortuszok számának csökkenését, de ehhez rengeteg jól képzett, megfelelő szemléletű szakemberre lenne szükség, viszont a képzésükhöz sok pénzre és sok időre van szükség. Ezen kívül a fogamzásgátló eszközök ingyenessé vagy alacsony áron elérhetővé tétele, a róluk való széleskörű tájékoztatás is nélkülözhetetlen.

(...)«

A TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) álláspontja a következő:

»A TASZ évek óta foglalkozik az abortusszal és a gyermekvállalás szabadságával összefüggő kérdésekkel. Álláspontunknak központi eleme egyértelműen az önrendelkezési szabadság — kiemelten a nők önrendelkezési szabadsága — minél teljesebb érvényesülése. Legyen ez akár a nagycsalád iránti elköteleződés, akár az abortusz választása, akár más, gyermekvállalással kapcsolatos döntés. (...)

A kampány kifejezett célja az abortuszok számának csökkentése, ezért érdemes tisztázni, hogy mik lehetnek ennek az eszközei. A felmérések, kutatások mind azt mutatják, hogy a népesedéspolitika két irányba indulhat el: kevésbé hozzáférhetővé vagy kevésbé szükségessé teszi az abortuszt. A két út közül azonban csak az utóbbi tekinthető humánusnak és hatékonynak, és csak ez áll összhangban az emberi jogokkal.« (...)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!