A szélsőségekkel szemben

2016. október 07. 21:49

A gyűlölködők először azt mondják: nincs jogod itt élni; utána azt: nincs jogod velünk élni, végül pedig, hogy élni sincs jogod... A múltból okulva és félelem nélkül ezért kell szembefordulni a sötétlelkűséggel.

2016. október 07. 21:49
Lang Tamás
Új Szó

Miért lehet egy eléggé széles lakossági réteg előtt máig példakép az egykori fasiszta Szlovák Állam és Tiso?

Ebben szerepe lehet a korszakot eszményítő nosztalgiának, a tudatlanságnak, a múltat szépítő vakhitnek, de végül is a lakosság jelentős rétegét érintő mai gazdasági gondoknak is. Hiszen például Korec bíboros – aki rögtön 1990-ben a Trencsén megyei Bánban felszentelte Jozef Tiso emléktábláját – előszeretettel ismételgette, hogy a Szlovák Állam idején szerte az országban gondtalan jólét honolt. Ezt hangoztatta Sokol érsek is, aki gyászmisét tartott Jozef Tiso lelki üdvéért. Azt viszont már nem fűzték hozzá, hogy itt a munkanélküliség azért volt alacsony, mert az egész szlovák gazdaság a náci Németország részére termelt. Az árjásítás révén pedig hatalmas értékű zsidó vagyon került az arizálók kezébe, és a zsidó vállalatok ezreit is likvidálták. Mindezt 1946-ban Gustáv Husák már csak »kiegészítette«, amikor bejelentette: az államosítás folyamán nem lesz különbség a zsidó és nem zsidó vagyon között, mert annak tulajdonosai egyformán kapitalisták voltak...

(...)

Vannak, akiknek épp Tiso szlovák állama jelenti azt, hogy a nemzeti jelző és a nemzetállam olyan érték, amivel minden igazolható. A gyűlöletkeltés pedig mindig »csak« a szavakkal kezdődik...

Mit is mondott annak idején Jozef Tiso Holicson? Hogy »sokan kérdezik, keresztényi-e, ami most történik. Én azt mondom, igenis keresztényi, hiszen csupán azt vesszük vissza, amit a zsidók elraboltak tőlünk«. Nos, ezért bűnös dolog egy nemzetet a másik nemzet fölé helyezni. Mert ezek után az is következhet, hogy a gyűlölködők először azt mondják: nincs jogod itt élni; utána azt: nincs jogod velünk élni, végül pedig, hogy élni sincs jogod... A múltból okulva és félelem nélkül ezért kell szembefordulni a sötétlelkűséggel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2016. október 09. 12:45
... A gyűlölködők először azt mondják: nincs jogod itt élni; utána azt: nincs jogod velünk élni, végül pedig, hogy élni sincs jogod ... Bocsánatot kérek, tisztelt Lang professzor úr? De nem előzi meg ezt a logikai sorozatot esetleg valami apróság? Például egy kis történelmi vonalvezetés szerint ekvivalens vektorra kivetíthető hazaárulás, aminek az eredője az idegenlelkűség aminek az oka az alkalmazkodási lehetetlenség miatt keletkezett befogadókkal szembeni elemi gyűlölet? Szerintem igen.
kjkj945
2016. október 08. 15:40
A népnek nincs joga.
1000bocs
2016. október 08. 15:36
"a gyűlölködők először azt mondják: nincs jogod itt élni; utána azt: ninc..." ez tévedés. A gyűlölködők úgy kezdik, hogy nincs jogod ezt vagy azt gondolni, nincs jogod elmondani a véleményed, ha az nem egyezik az övékkel amit sikeresen beépítettek a mainstream-be.
atila68
2016. október 08. 09:10
"nincs jogod itt élni; utána azt: nincs jogod velünk élni" Izrael kemény hely.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!