A kormány a jogsértők oldalára áll? – nyílt levél Orbán Viktornak

2016. október 22. 08:48

A kormány kilövési engedélyt adott ki a Népszabadság munkavállalóira, vagy hajlandó végre fellépni a törvények betartásáért?

2016. október 22. 08:48
Hargitai Miklós
Népszabi Szerkesztőség

„Nyílt levél Orbán Viktornak

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Ön nemrég azt nyilatkozta, hogy a kormánynak nincs dolga a sajtószabadsággal és a Népszabadsággal, de ha a lap munkatársai megkeresik, foglalkozni fognak az üggyel. Kérem, hogy jelen levelemet tekintse az Ön által hiányolt megkeresésnek.

A kormány a közelmúltban teleszórta az országot olyan plakátokkal, amelyek szerint »Ha Magyarországra jössz, be kell tartanod a törvényeinket«. Október 8., a Népszabadság felfüggesztése óta azon gondolkodunk, hogy ez vajon csak a Magyarországot egyébként következetesen elkerülő menekülteknek szól, vagy a magyar kormánnyal üzletelő külföldi befektetőkre is érvényes.

Az elmúlt két hétben a külföldi tulajdonban álló munkáltatónk részéről az alábbi súlyos jogsértések történtek velünk:

– A Népszabadság megjelentetésének szüneteltetéséről szóló döntést egy olyan felügyelőbizottság hozta meg, amelynek munkájában a munkáltató hibájából nem vehetett részt a munkavállalók FB-be delegált tagja.

– A döntést egy jogilag érvénytelen, aláírás és dátum nélküli levélben tudatták velünk.

– A munkáltató elmulasztotta a munkavállalók nagyobb csoportját érintő intézkedés előtti, törvényben előírt kötelező egyeztetést.

– A munkáltató hazudott a munkavállalóknak: egyszerű költözésnek állította be a Népszabadság bezárását.

– A dolgozók e-mail postafiókját illetve szerkesztőségi számítógépeit lezárták, és azóta is zárva tartják (ez nem csak a napi kommunikációban okoz fennakadást, hanem a forrásvédelemre vonatkozó törvényi kötelezettségünk teljesítését is lehetetlenné teszi).

– A dolgozók a felfüggesztés óta nem juthatnak be a munkahelyükre, személyes tárgyaikat is csak részben kapták vissza.

– A szerkesztőségi rendszerekben és számítógépeken tárolt jegyzetekhez és kéziratokhoz (amelyek a jog szerint a mi szellemi termékeink és a mi tulajdonaink) máig nem férünk hozzá.

– Az üzemi tanács és a szakszervezet vezető tisztségviselői nem léphetnek be annak a munkahelynek a területére, ahol jelenleg is az említett szervezetek számos tagja dolgozik.

– A Népszabadság Online tartalmait húsz évre visszamenőleg eltüntették a világhálóról, ami a szabad közléshez illetve a tartalomhoz fűződő jogainkat is sérti.

– A munkáltató máig nem adott tájékoztatást róla, hogy meddig kívánja szüneteltetni a foglalkoztatást, és mikor tervezi föloldani az említett kényszerintézkedéseket föloldani.

A felsorolt jogsértésekkel kapcsolatban a szükséges jogi lépéseket megtettük, bízva az állami hatóságok pártatlan és jogtisztelő magatartásában. Ugyanakkor két héttel a jogsértő intézkedések bevezetése után talán joggal tesszük fel a kérdést: a kormány kilövési engedélyt adott ki a Népszabadság munkavállalóira, vagy hajlandó végre fellépni a törvények betartásáért?

Az alkotmány szerint a kormány feladata, hogy védje az alkotmányos rendet, biztosítsa az állampolgárok jogait, szavatolja a törvények végrehajtását. A Népszabadság felfüggesztett dolgozóira nem vonatkozik az alkotmány? Vagy lehetséges, hogy a kormány a jogsértők oldalára áll?

Kérem, szíveskedjék tájékoztatni róla, hogy elegendő-e ennyi törvénysértés a kormányzati cselekvéshez, vagy ellenkezőleg, a Népszabadság osztrák tulajdonosi hátterű kiadója a kormány hallgatólagos támogatásával továbbra is büntetlenül fittyet hányhat Magyarország törvényeire és nyolcvan magyar munkavállaló jogaira.

Végezetül szeretném jelezni: nagyszerű lehetőségnek tartom, hogy munkát találhatunk más baloldali kiadványoknál - ezek szerint Ön már tudja, amit a munkáltatónk még nem árult el nekünk; hogy a Népszabadságot a kiadói ígéretekkel szemben sosem fogják újraindítani.

Tisztelettel:

Hargitai Miklós,

a Sajtószakszervezet társelnöke,

a Népszabadság szakszervezeti titkára”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

2016. december 18. 14:27
Csak ennyi, ez vajmi kevés.
2016. december 18. 14:27
Orbánt Brüsszelben kérdezte a Népszabadság bezárásáról az Index Eurológus blogja, és a miniszterelnök nem állt a helyzet magaslatán. Először azt mondta, hogy a kormány nem foglalkozik a sajtószabadság kérdésével, majd amikor néhány pillanat múlva visszakérdez erre az újságíró, így válaszol: „Nem olyan régen ülünk itt, mondtam volna ilyet?” https://www.facebook.com/magyarinfo/videos/10154546075008467/ Jópofa, vagy a demencia első jelei. Ez viszont már nem vicc, ez patológiai eset. Van abban valami hátborzongató, hogy egy ilyen embert támogat a magyarok két harmada. A demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami korlátozza a társas életet és a teljesítőképességet. Többnyire az agy igazolható betegségével jár együtt. Mindenekelőtt a rövid távú emlékezet, távolabbról azonban a hosszú távú memória, a nyelv és a mozgás is érintett, amely azonban csak a betegség előrehaladásával válik feltűnővé." Kádár is hasonló eset után ment.
2016. december 18. 14:27
Vajon mit válaszol erre Orbán? Szerintem elbújik a függöny mögé vagy elsunnyog focimeccsre szotyolát köpködni, mert erre tuti nem tud megmukkanni, mert nem is lehet.
2016. december 18. 14:27
Védjed csak a gazemberséget, hisz ehhez értetek. Legyen az bal vagy jobb, a gazemberség az gazemberség. Ti meg tapsoltok ehhez, kívánom, hogy a családoddal történjenek igazságtalanságok és majd akkor papoljál arról, hogy a családod miért állt ki vagy miért nem állt ki! Legalább rájönnél, hogy a gaztett, nem attól függ, hogy aki elszenvedi, az megérdemelte-e vagy nem.