Üres a fészek, mit kezdjünk egymással?

2016. október 18. 21:14

Amikor a szülői szerepek elhalványodnak... Interjú Bogár Zsuzsa pszichológussal.

2016. október 18. 21:14
Bogár Zsuzsa
Családháló

„Mi történik a párkapcsolattal, ha kirepülnek a gyerekek — erről beszélgettünk Bogár Zsuzsa tanácsadó pszichológussal.

Családháló: Minden párkapcsolatban felmerül valamilyen probléma a gyerekek kirepülése után?

Bogár Zsuzsa: Nem jelent mindenhol feltétlenül gondot, de mindenhol krízis. Vannak az ember életében és a párkapcsolatokban olyan krízisek, amelyek akarva-akaratlanul bekövetkeznek, hiszen valami változás idézi elő, és minden változás egyfajta krízis, hogyha nem élik meg akkora problémának, akkor is. De alkalmazkodni kell új dolgokhoz, új szerepekhez és végül is ilyenkor is ez történik.

CSH: Ilyen esetben mihez kell alkalmazkodni? Mi az, ami felborítja a hétköznapokat?

BZS: Ami itt probléma lehet, hogy mindketten benne voltak egy szülős státuszban, és nagyon sokan a szülőség mellett a párkapcsolatban elfelejtik, hogy ne csak szülő státuszban legyenek, hanem nő, férfi, társ státuszban is.

Ha a gyerek kirepül és a párok csak szülő státuszban definiálták magukat, az évek hosszú során, akkor utána hirtelen ott találják magukat, hogy hoppá, akkor most ki is vagyok, mit is keresek ebben a párkapcsolatban és valójában ez az, ami a gondot jelenti ilyenkor.

(...)

CSH: Magyarországon a párok megbirkóznak ezzel az időszakkal vagy sokan zátonyra futnak?

BZS: Nem általánosítanék. vannak problémák, erre van a pszichológiának a kifejezése, hogy üres fészek szindróma. Mi, szakemberek is észrevettük, hogy ebben az életszituációban egyre több pár keres meg bennünket. Az, hogy megbirkóznak-e vele, egyéni párkapcsolat és élethelyzet függvénye.

(...)

CSH: Mi a tapasztalatod, képesek az egyének saját határaikon túllépve tenni egy-egy kapcsolatért?

BZS: Ha már eljönnek hozzám, az már egy erőfeszítés, egy lépés tulajdonképpen e felé, hogy megmentsék a helyzetet, és hogyha már ott vannak, akkor dolgoznak rajta.

(...)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!