Egy kis botrány és a nagy

2016. szeptember 12. 07:49

A közvélemény értesült róla, hogy a titkos­szolgálat emberei titkos módszerekkel beszerzett kompromittáló információkkal be akartak szervezni valakit besúgónak.

2016. szeptember 12. 07:49
Révész Sándor
Népszabadság

Nem mindegy, hogy ezt a mostani beszervezési kísérletet ki miképpen tartja elfogadhatatlannak. Általában vagy konkrétan? Szerintem a szabadságát féltő polgár nem tarthatja elfogadhatatlannak informátorok kompromittálással való beszervezését önmagában és általában. A cél nem szentesít minden eszközt, de azért rossz illatúakat is igazol. Vannak eszközök, amelyek alkalmazását általunk jónak tartott cél esetén helyeselhetjük, nem jó cél esetén pedig nem. Aki nem tisztázza, hogy általában vagy meghatározott esetekben utasít el valamilyen eszközt, hiteltelenné válik, amikor ugyanannak az eszköznek az alkalmazását helyeseli. Például igen helyes és fontos kompromittálással beszervezni besúgókat terroristakörökben, legyen szó nemzetközi körökről vagy Budaházy típusú hazaiakról.

Demokrata számára a titkosszolgálati eszközök általános elutasítása éppúgy lehetetlen, mint az általános elfogadásuk. A kádári diktatúra apologétái a sötét ávós múlt feltárása ellen azzal érvelnek, hogy titkos­szolgálatok a világon mindenhol vannak, ezeket egy rendszer sem nélkülözheti, tehát nem is lehet őket elítélni.

Ez közveszélyes ostobaság. Börtön és bíróság is van mindenféle rendszerben. De nem mindegy, hogy (csak) független bíróság által fair eljárásban elítélt törvényszegőket tartanak börtönben, vagy egy diktatúra vérbírósága által koncepciós perekben elítélt politikai foglyokat kínoznak bennük. A börtönnel (miként a titkosszolgálatokkal) vannak általános problémák is, de ettől még nem lehet teljesen nélkülözni őket jogállamban sem.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. szeptember 12. 14:05
Most vagy a memóriájával van baj és már nem emlékszik a sajátjára (bár valószínűleg hazafias alapon vállalhatott szolgálatot), de ez mindenhol így mehetett - függetlenül az aktuális kormány beállítottságától.
BandiMandi
2016. szeptember 12. 11:13
Szegény "népszabó". Csak ennyire és ilyenekre futja? Csak jelzem az ujságot felvásárolni akaróknak. Nem érnek ezek egy sékelt sem.
Mich
2016. szeptember 12. 11:12
Téged már régen beszerveztek, Révész, úgyhogy hiába ugatsz...
krotak
2016. szeptember 12. 09:41
Tudjuk Sándor, hát persze. Gyurcsány Ferenc, és Szigetvári Viktor demokrata. A magyar nyelvű Wikipédiából(mely egy rakás szar)ideje lenne kihagyni néhány meszes-agyú ógörög vénembert. Nem tudom, mennyire ismert: egyikük szerint egy 10-20-ezer fős városállamban is csak úgy létezhet demokrácia, ha a népesség töredékének van választójoga.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!