A liberalizmus elvégezte feladatát

2016. szeptember 12. 20:58

A liberalizmus és a nyugati típusú demokrácia inkompatibilis az iszlámmal, s pont ezért lehetetlen a teljes beilleszkedés elméletben és gyakorlatban is. A burkini ügy azt jelenti, hogy még ilyen kis dologban sincs kompatibilitás a két kultúra között. Interjú.

2016. szeptember 12. 20:58
Nagy Ervin
Nagy Ervin
SzegedMa

Miként értékeli azt, hogy magukat liberálisnak, baloldali liberálisnak valló pártok – leszámítva az igen szavazatokra buzdító Liberálisokat – a népszavazás bojkottálására szólítanak fel?

Érdemes szétválasztani a liberalizmust és a demokráciát, mert azok a politikusok mossák e kettőt össze, akik egyfajta liberális véleménydiktatúrát szeretnének a nyugati világban. Az előbbi egy ideológia, a másik egy rendszer.

Azt gondolom, hogy egy liberális kérheti arra a szimpatizánsait, hogy ne menjenek el szavazni, de egy demokratától ez mindenképpen furcsa, sőt nem demokrata hozzáállás. Talán Fodor Gábor pártja a Liberálisok még a legtisztességesebb megoldást választotta, mert ez legalább egy világos álláspont. A DK, az Együtt, a PM eközben összevissza fogalmaz, de elsősorban a bojkottra, vagy érvénytelen szavazatokra szólít fel.

Mi a Jobbik álláspontja ebben a kérdésben? Többször hangsúlyozták, hogy egyetértenek a kormánnyal, a kampányban viszont nem túlzottan aktívak…

A Jobbik egy érdekes stratégiát választott, egy-másfél éve még népszavazást akartak a kérdésről, sőt az Európai Uniós tagságról is ezt megelőzően. A nyár elején azt sugallták, hogy kvótaellenesek, de ha a népszavazás érvénytelen, akkor Orbán Viktornak le kell mondania, tehát jobb, ha a szavazóik nem mennek el. Nyár végére egy harmadik stáció lépett életbe, el kell menni, s igennel szavazni, de szerintük elégséges lett volna egy parlamenti döntés, egy alkotmánymódosítás.

(…)

Komoly vitát generált az úgynevezett burkini, azaz a teljes testet elfedő fürdőruha muszlim hölgyeknek, amelynek korlátozását és viselését is a szabadság jelszavával indokolják.

Ez egy vihar a biliben, egy mellékcselekvés, mert nem az a valódi probléma, hogy milyen ruhában mennek ki a strandra ezek a nők. Állandó vitatéma, hogy viselhetnek-e bizonyos otthonról hozott ruhadarabokat, segíti-e ez az integrációt, vagy nem, kinek sérti az érdekeit. Egy dolgot viszont jól mutat: a liberalizmus és a nyugati típusú demokrácia inkompatibilis az iszlámmal, s pont ezért lehetetlen a teljes beilleszkedés elméletben és gyakorlatban is. A burkini ügy azt jelenti, hogy még ilyen kis dologban sincs kompatibilitás a két kultúra között.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hora
2016. szeptember 13. 10:57
Viszont ne feledjük, hogy a kozmopolita liberalizmus és az iszlám egyaránt nemzetállam ellenes. Ez hozta őket szövetségbe.
Mich
2016. szeptember 13. 10:52
"A liberalizmus és a nyugati típusú demokrácia inkompatibilis az iszlámmal, s pont ezért lehetetlen a teljes beilleszkedés elméletben és gyakorlatban is." Ennyi.
Nemoda Buda
2016. szeptember 13. 08:48
Hiányolom az (x)-et a cikk végéről ! Az igazi demokrata nem szervez népszavazást egy nemlétező kérdésről ! És, ha rendez, akkor alternatívákat kínál, nem úgy mint orbán a nyugdíjpénztárak esetében, hanem igazit ! A kényszer-betelepítés ellentéte az önként vállalt kvóta lenne - de hát logikát tanítanak a jogi karon is - más kérdés, hogy feltételeznek egy alapvető intelligenciát a hallgatókban !
krakken96
2016. szeptember 13. 07:30
nem tűnt fel senkinek,hogy azt mondta a jobbik igen szavazatra buzdit?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!