A kvótanépszavazás az erdélyi magyarság immunrendszerét kapcsolja ki

2016. szeptember 06. 15:19

Nem igaz az, hogy nem vonhatók be az emberek azokba a közvitákba, amelyekről érzik, hogy róluk szólnak, csak megfelelően kellene tematizálni azokat – és ez az, amit az Orbán-kormány gyönyörűen elintéz a kvótanépszavazás kapcsán.

2016. szeptember 06. 15:19
Kertész Melinda
Kettős Mérce

„Nem igaz az, hogy nem vonhatók be az emberek azokba a közvitákba, amelyekről érzik, hogy róluk szólnak, csak megfelelően kellene tematizálni azokat – és ez az, amit az Orbán-kormány gyönyörűen elintéz, például a migránsügy és kvótanépszavazás kapcsán. Ezzel viszont eredeti céljának mellékhatásaként eléri azt, hogy az erdélyi magyarok számára zárójelbe kerül az erdélyi, romániai realitás, és Bukarest olyan messzinek tűnik, akár Tokió, egy olyan világnak, amihez úgy érezhetik, hogy semmi közünk.

A magyarországi vezetők eközben annyira familiárisak, hogy ha két csíkszeredai szomszéd beszélget, tudják pontosan, hogy a másik kit ért Viktor, Zsolt és László alatt.

December 11-én lesznek a parlamenti választások Romániában. Az új parlamenti ciklusban, Bukarestben a fiókból olyan témák kerülnek majd elő, mind a regionális átszervezés, alkotmánymódosítás, vagy új alkotmány elfogadása. Ráadásul 2018-ban egyesülés-centenáriumot ünnepel a románság – ami a nemzeti érzületet a románok egy részében biztosan fel fogja korbácsolni. A magyar közösség és a politikai elitje nincs ezekre a kihívásokra felkészülve, nem léteznek közösség által megérett és támogatott válaszok, forgatókönyvek arra, hogy miként védjük meg magunkat az esetleges közösségünket érő támadásoktól. A politikai vezetők, az elit ahelyett, hogy ezekről a kérdésekről szerveznénk közvitákat erdélyi magyar közösség szintjén, hagyják, hogy a téma a migránskérdés, a kvótanépszavazás legyen. Teszem hozzá, egy olyan népszavazás, amely – amint azt a Amnesty International megfogalmazta: »október 2-án egy jelenleg nem létező, esetleges jövőbeli uniós intézkedésről szavazunk majd, amelynek bármi is lesz az eredménye, azt az EU-nak nem kell figyelembe vennie«.

Egy romániai közügyekhez mit sem konyító közösséget pedig könnyű lesz félretolni az útból mindezekben a fajsúlyos bukaresti ügyekben. És ehhez az Orbán-kormány asszisztál, csak azért, hogy a saját pozícióját határon túli szavazatokkal is körbebástyázza.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anonymtalan
2016. szeptember 06. 19:00
2005-ben 23 millió románozó libsik ál-aggódását nem kérjük!
packó_
2016. szeptember 06. 18:40
"az erdélyi magyarok számára zárójelbe kerül az erdélyi, romániai realitás, és Bukarest olyan messzinek tűnik, akár Tokió, egy olyan világnak, amihez úgy érezhetik, hogy semmi közünk" Ez még így talán igaz is! :-)
tom hagen
2016. szeptember 06. 17:56
Most miért kell ösdzemosni mindent mindennel. Emberek tudnak figyelni, koncentrálni, értelmezni párhuzamosan több dolgot is. Még akkor is ha te ezt a romániában élő magyarokról nem feltételezed!
Erdélyi kopó
2016. szeptember 06. 17:50
Az erdélyi magyarság az összmagyarság,a magyar nemzet elválaszthatatlan része. Egy testnek egy immunrendszere van. Most,amikor nemzetünk védekezik valami természetellenes ellen,akkor bizony mindenkinek védekeznie kell. Mármint aki a magyar nemzethez tartozónak érzi magát. Másnak nem kötelessége.Szerintem ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!