Káros-e a tűzijáték?

2016. augusztus 21. 09:15

Vajon milyen hatással vannak a környezetre és az emberi szervezetre az ünnepségekkor ellőtt pirotechnikai eszközök? Augusztus 20-a alkalmából erre a kérdésre kerestük a választ.

2016. augusztus 21. 09:15
Jachimek Anett
Ecolife

Augusztus 20-án is rövid időre jelentősen megemelkedik a budapesti tűzijáték hatására a főváros levegőjének nitrogén-oxid-tartalma, és nőtt a szén-monoxid mennyisége is a város felett, de a mért értékek az ünnepség után nem érik el az egészségügyi határt, így a hatása elenyésző. Ám nem árt óvatosnak lenni, ugyanis minél közelebbről élvezi valaki a tűzijáték ragyogását, annál nagyobb a kockázata annak, hogy a robbanótöltetek égése során keletkező mérgező vegyületek valamelyikével érintkezhet.

A tűzijátékok által a levegőbe kibocsátott anyagok viszonylag magasan, 150-200 méteren jelennek meg, ahol olyan mértékben szétoszlanak, hogy nem kell nagyobb egészségkárosító hatással számolni, de a petárdák által okozott környezetszennyezés következményekkel járhat.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2016. augusztus 22. 08:30
Akkor mi a tanulság? Petárdázás helyett inkább tüzijáték? Szerintem augusztus 20-án inkább tüzijáték szokott lenni, mint petárdázás.
smokey eye
2016. augusztus 21. 19:26
Asszem írok egy komoly tanulmányt az LMBTQ felvonulás(kevésbé pc.-n buziparádé)káros környezeti hatásairól.pl.a gyalogos sebességgel vánszorgó kamionok CO kibocsájtása,zajterhelés stb.
orion
2016. augusztus 21. 17:56
Na és megtudtuk? Káros? Vagy mégse? Jujj, de izgulok.
lótumfaktum
2016. augusztus 21. 17:39
Anett!Anett te szopni jársz ide? Azért mell-lesleg Egy jó bableves után válalnám a gázelemzést egy szolidcsata után.sorosgyurcsi támogatását is,élvezném benne. Ahoj pusztulnak a jegesmevék!Anett mit szolsz hozzá?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!