Csador és apácakendő: a mi szabadságunk miatt is fontos

2016. augusztus 21. 15:21

Sokan vetik fel a napokban, hogyha a betiltják a kendőket, akkor mi lesz az apácákkal, mi lesz az egyszerűen kendőt viselőkkel.

2016. augusztus 21. 15:21
Homolya Dániel
Kereszténység és kapitalizmus

„Az elmúlt időszakban fellángolt a vita, hogy lehet-e Európában burkát, hidzsábot viselni. A burkini nevű iszlám-kompatibilis fürdőruha betiltását is kezdeményezték egyes francia településeken. A teljes arcot fedő nikáb szerintem is túl megy a határokon. Egyrészt hiszen arcunk identitásunk egyik fontos része (»Isten képmására« teremtettünk, másrészt biztonsági kockázatot is jelent. A teljes arcot fedő kendő mögött bárki lehet, nemcsak nő, hanem férfi is.De miért fáj az nekünk, ha valaki arcot nem takaró kendőt visel? 

Évszázadokon át, sőt most is többen az asszonyok közül kendőt viselnek ("bekötik" a fejét). A szerzetes nővérek fejkendői is hasonló gyökerekkel bírnak: a haj fontos »csáberő«, ennek »megőrzése« a hitves részére szép »hagyomány«. Sokan vetik fel a napokban, hogyha a betiltják a kendőket, akkor mi lesz az apácákkal, mi lesz az egyszerűen kendőt viselőkkel. Ebbe a sodorba illeszkedik a templomok tetején lévő keresztek levétele, nehogy megsértsünk másokat. A kendőkkel foglalkozunk, de például a sértő, esetleg sátánista vagy egyéb tetoválásokkal, pólókkal nem? Szerintem mielőtt csak úgy ész nélkül valaki tiltogatni kezd gondolja végig, hogy minek mi a következménye, ami látható és ami nem.”

 

Karácsonyi előfizetési akció
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik