Európa elrablása?

2016. július 03. 10:20

Az, hogy az Unió nem elég jó és nem elég hatékony, arra kell, hogy buzdítson bennünket, hogy megerősítsük. Nincs magyar gazdasági fejlődés szoros gazdasági integráció nélkül.

2016. július 03. 10:20
Szelényi Zsuzsanna
Szelényi Zsuzsa blogja

„A délszláv háború, a 2001-es amerikai terrortámadás-sorozat, vagy a 2008-as gazdasági világválság számunkra is közvetlen következményekkel járt. A brit népszavazás eredménye ehhez hasonlóan fordulópont Magyarország számára. Ebben a kaotikus pillanatban könnyen rossz helyre sodródhatunk. A magyar kormány őszre tervezett népszavazása az Európai Unió szétforgácsolásához és Magyarország kiszorulásához járul hozzá.

Mégis mit kellene tennünk? Történelmi tapasztalataink és a józan ész arra buzdít minket, hogy minél szorosabb kötelékben legyünk az Európai Unióval. Magyarország biztonsága és jóléte Európában van, az uniós csatlakozással évszázados álom teljesült be. Az hogy az Unió nem elég jó és nem elég hatékony, arra kell, hogy buzdítson bennünket, hogy megerősítsük. Nincs magyar gazdasági fejlődés szoros gazdasági integráció nélkül. Sokkal többet kell befektetni a jövőorientált oktatásba és innovációba. Bővíteni kell az egységes piac mechanizmusait. Nem bezárkózásra, hanem még több nyitottságra van szükség.

Az Európai Unió a történelem egyik legambiciózusabb projektje, amely közel hetven éve békét és fellendülést hozott európaiak százmillióinak. Nincs ez másképp ma sem. Az országokon belüli és országok közötti különbségek növekedése az, ami szétfeszítheti ma az Uniót. Európa megújítását úgy kell elérni, hogy ezek a különbségek csökkenjenek. Ha ehhez nem lesz elég nyitottság a fejlettebb országokban, az Magyarország számára végzetes lenne. Az pedig még inkább, ha a magyar kormány az Unió szétesésére játszana. Ezért ma az utópisztikusnak tűnő, mégis nagyon is realista Európai Unió megőrzése és megerősítése a feladatunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nisz
2016. július 04. 10:50
Nekem viszont a következők a téziseim: 1. Az ún. rendszerváltozás vesszőfutás volt hazánk számára. Mindez mind gazdasági mind kulturális, mind politikai téren értendő. (Ha valaki ez utóbbiban kételkedik, gondolja át, hogy a vezető politikusok közül (pártkötődésüktől függetlenül) hány olyan ember van, akinek a mindennapos megszólalásait őszintének lehet nevezni.) Ebben a vesszőfutásban az EU illetve annak elődszervezete is felelős, pitiáner, rövidtávú haszonra motivált politizálása miatt. Nekik ugyanis fékezniük kellett volna a Közép-európai térség gazdasági visszaesését, és nem arra játszani, hogy majd kifosztott állapotunkban lépjünk be hozzájuk. 2. A magyar nemzeti érdeket a fent leírtak ellenére is jelen pillanatban csak az EU-n belül lehet hatékonyan képviselni. Oroszország, Kína és az USA számára még annyit sem jelentünk mint az EU számára, ezért életveszélyes más hajóhoz törleszkednünk. A magyar kultúrát, a több mint ezeréves európai jelenlétünket az EU-n belül (ha kevesen is, de) értik, Kína, Oroszország és az USA számára mindez smafu. 3. Jelen helyzetben a magyar politikai palettán az EU-val kapcsolatban nem látok mást, csak pártérdekek szerint zajló kommunikációkat, amelyek (elismerve persze néhány részigazságot) nem adnak megfelelő hosszútávú jövőképet hazánk számára. Vegyük már észre, hogy a magyar politikai elit EU kommunikációja intellektuálisan pehelysúlyú.
szmolkal
2016. július 04. 09:16
"Nincs magyar gazdasági fejlődés szoros gazdasági integráció nélkül." Hazugság és félelemkeltés. Második bekezdés, hazugság. Harmadik..., hazugság. A cikk úgy általában erős csúsztatás, és félelemkeltés. "Az Európai Unió a történelem egyik legambiciózusabb projektje" Csúsztatás. Úgy tűnik, hogy inkább egy póker játszma, ahol a lapokat cinkelik és nem mi osztunk.
Anonymtalan
2016. július 04. 08:27
A ballibek úgy meghülyűltek, hogy nem veszik észre a folyamatok öngerjesztését. A még több Európa mégtöbb Exitet fog okozni.
kardosg
2016. július 03. 21:21
http://mno.hu/velemeny/europa-elrablasa-1297742
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!