Észak-Afrika államai legyenek biztonságos országok!

2016. július 07. 18:00

Ha a hajótörés egyfajta belépőkártyát jelent az unióba, a jövőben is számos ember életét fogja veszteni a nyílt tengeren.

2016. július 07. 18:00
Bernd Lucke
Facebook

„A felsőház holnap valószínűleg döntést hoz arról, biztonságos országnak tekinti-e a Magreb-térség országait. Van olyan, hogy csak az eső vagy egy eresz között dönthetünk. Elismerjük-e biztonságosként a Magreb-országokat, holott tudjuk, hogy ott egészen más a biztonság és a jogállamiság állapota, mint az EU-ban? Vagy továbbra is a menekültek halálával kalkulálunk a Földközi-tengeren? Harmadik opció nincs. Amennyiben nem ismerjük el a Magreb-országokat biztonságosnak, a tengeri úton érkező, hajótörést szenvedett menekülteket kötelezően az EU-ba kell szállítani. Hiszen alig van olyan biztonságos harmadik ország, amely kész lenne befogadni őket.

Ha a hajótörés egyfajta belépőkártyát jelent az unióba, a jövőben is számos ember életét fogja veszíteni a nyílt tengeren. Vagy mert annyira bátor volt, vagy mert gátlástalan embercsempészek áldozata lett. Másrészt joggal lehet kételkedni, hogy Marokkóban, Tunéziában és Algériában biztonságban vannak-e a menekültek. A politikai üldözés nem túl valószínű, de vajon teljes bizonyossággal kizárható kizsákmányolásuk ás szexuális kihasználásuk? Ez tényleg az eső és az eresz közötti döntés.

Ebben a helyzetben számomra még mindig jobb döntésnek tűnik biztonságos országnak nyilvánítani a Magreb-államokat. Két ok miatt: bármivel is kritizálják ezeket az országokat, a menekültek nem fognak belefulladni a tengerbe. Ha kilátástalanná válik az EU-ba csónakon való eljutás, a Magreb-államok már nem lesznek érdekesek a menekült- és migrációs hullám szempontjából. A probléma tehát akkor oldódik meg, ha a bűnözők már nem jutnak újabb áldozatokhoz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2016. július 17. 15:40
Nem ez a te (vita)kultúrád. Eszed is mint a szalmabábnak.
Szúnyog
2016. július 17. 15:39
A vérlázító az, hogy Líbiától 25-80 km-re kihúzkodják a megszállókat a csónakokból, majd elhozzák őket Európába. Most majd létrehoznak ehhez uniós "erőt" is.
Szúnyog
2016. július 17. 15:39
Egyetértek, én sem szeretem a szarszagot " Szar lehet egész nap magaddal lenned.
Spiltyu
2016. július 17. 15:39
Pedig szeretik az öreglányokat is, Ausztriában több alkalommal is megerőszakoltak 60+ nőket... az egyik Bécsben kutyát sétáltatott egy parkban, a másik meg Salzburgban egy barátnőjéhez próbált gyalog eljutni... mindkettőt megdugták, bár ott az elkövetők fiatal, 20 év körüli afgánok voltak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!