Az FPÖ nem a jogállamiság őrzője

2016. július 10. 12:35

Az FPÖ évek óta kokettál az EU-ból való kilépéssel. Hofer a Brexit-döntés után még újabb olajat is öntött a tűzre: teljesen hiteltelen, hogy most visszautasítja az Öxitet. Interjú.

2016. július 10. 12:35
Alexander Van der Bellen
Die Presse

Sokan az ön szimpatizánsai közül, jogászok, újságírók is támadták az elmúlt napokban az Alkotmánybíróságot, mondván, hogy nem kellett volna hatályon kívül helyezni a választási eredményt. Ön hogy látja ezt?

Tiszteletben tartom az ítéletet. Az Alkotmánybíróság döntött. A katolikus egyházban – legalábbis korábban – az a mondás járta: Roma locuta, causa finita.

És mit gondol ön?

Nem kommentálom. Tiszteletben tartom a döntést. A választást megismételjük.

Fordított esetben, ha ön végzett volna épp hogy a második helyen Norbert Hofer mögött, akkor ön is megtámadta volna a választás eredményét?

Nem. Garantálhatom önnek, hogy ez soha eszembe nem jutott.

Azt is lehetne mondani, hogy az FPÖ jó szolgálatot tett a demokráciának és jogállamiságnak, mert az eredmény megtámadásával kiderültek a választás körüli rendetlenségek és törvényszegések.

Túl nagy dolog lenne azt kérni tőlem, hogy az FPÖ-t – éppen az FPÖ-t – a jogállamiság őrzőjeként jellemezzem. Túl jól emlékszem még arra, mikor Jörg Haider 2000-ben azt mondta: büntetőjogilag felelősségre kellene vonni azokat az ellenzéki képviselőket, akik külföldön kritizálják a kormányt. (...)

Az emberek többé-kevésbé már mindent tudnak Önről és Norbert Hoferről. Van még új oldala, amit meg tud mutatni?

Ezen mi is gondolkodunk, hogy hogyan lehetne egy kicsit a fókuszt megváltoztatni. A Brexit-döntésnek köszönhetően az Európa-kérdés egészen új aktualitást nyer. Az EU- és külföldi-ellenesség mégis csak évtizedek óta az FPÖ programjának a magja.

A szombati Presse-ben Norbert Hofer kizárta az Öxitet.

Az FPÖ évek óta kokettál az EU-ból és az eurózónából való kilépéssel és a határok újraemelésével. Hofer a Brexit-döntés után még újabb olajat is öntött a tűzre: teljesen hiteltelen, hogy most visszautasítja az Öxitet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2016. július 10. 22:02
szabad sajtóban szabadon ér hazudni..
1120
2016. július 10. 20:34
Íme egy vérbeli, szarfaszú büdös kommunista. Fiatal korában Sascha volt a mozgalmi neve - ha nem vonulnak ki a szovjetek Kelet-Ausztriából, akkor jó eséllyel lehetett volna a keletosztrák Rákosi. Aztán "szocdem" lett, majd zöld... Most meg ő oktat ki európaiságból - ő, a "különleges anyagból" lévő mocsadék... Csalni akart, de nem jött össze. Most meg hazudik. Ahogy a magafajta szaremberek nap mint nap megteszik...és a szemük se rebben.
Akitlosz
2016. július 10. 20:10
Az EU csak az internacionalisták szemében szent tehén. A hazafiak szemében ugyan nem, hanem a fő veszélyforrás az országok függetlenségére.
tevevanegypupu
2016. július 10. 18:40
A fene a pofáját magának, ki csalt a választáson?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!