Büszkeség és balítélet: lehet-e kirekesztő a Pride?


2016. június 30. 13:59

A Budapest Pride szervezői idén letiltottak egy beszélgetést, ahol többek között LMBTQ szexmunkások mondhatták volna el, hogyan élik meg a kirekesztést a mindennapokban.

2016. június 30. 13:59
Sárosi Péter, Takács István Gábor

Drogriporter

„A Pride mozgalom elvileg az önrendelkezés támogatásáért és a kirekesztés ellen küzd - de a Budapest Pride szervezői idén letiltottak egy beszélgetést, ahol többek között LMBTQ szexmunkások mondhatták volna el, hogyan élik meg a kirekesztést a mindennapokban. Lehet-e a Pride kirekesztő?

Mivel a Jogriporter Alapítványnál munkánk során emberi jogi témájú dokumentumfilmeket forgatunk, nagy örömmel fogadtuk a Budapest Pride felkérését arra, hogy vegyünk részt az idei felvonulás videós megfigyelő projektjében. Ennek célja, hogy az esetleges jogsértéseket, rendbontásokat és a hatóságok reakcióit dokumentálja. Sajnos az öröm nem sokáig tartott, ugyanis a múlt héten kiderült, hogy a Pride hazai szervezői nem engedélyezték egy kerekasztal-beszélgetés megtartását, amelynek témája a szexmunka lett volna. A beszélgetést a Tranvanilla Transznemű Egyesület és a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete kezdeményezték, kihasználva azt a lehetőséget, hogy egy képzésre éppen akkor Budapestre érkezik egy csomó külföldi szexmunkás aktivista, köztük számos LMBTQ ember, akik beszámolhattak volna az érdeklődő közönségnek a saját tapasztalataikról, gondolataikról. A szervezők szerint azonban egy ilyen kerekasztal nem hogy nem fér bele a Pride fesztivál eseményei közé, de egyenesen »veszélyes« arra. Miért? Mint válaszukban kifejtik, »a szexmunkát nem tartjuk szabadon választható munkának, hanem a jelenlegi patriarchális társadalom elnyomási struktúrájára épülő intézménynek tekintjük.«

A szexmunkásokkal való beszélgetésnek végül a Magyar Nők Szövetsége adott helyet, az eseményről a fenti rövid videót készítettük. Döntse el a kedves olvasó, hogy vajon ez a beszélgetés valóban »veszélyes« lett volna-e a Pride-ra! 

A Pride szervezőinek válasza nem elégített ki minket, ezért elvi okból nem veszünk részt az idei menet jogvédő-dokumentálásában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2016. július 01. 08:44
Én egyébként meg tudom érteni a szervezőket. Aki azt mondja, hogy ez kirekesztés, az abból indul ki, hogy ennek a szubkultúrának nincsen semmiféle erkölcsi mércéje és tartása. Miért ne ítélhetnék el ők is maguk közt azt, ha valaki pénzért árulja a testét? Miért kéne maguk közé felemelni, és mint áldozatokat prezentálni? Ez olyan, mint ha valaki azt várná a feminista mozgalmaktól, hogy a prostitúciót piedesztára emeljék, mint az öntudatos nők korlátok nélkül szabadon választható "hivatását", miközben az ő felfogásuk szerint az a nők megalázásának és kihasználásának a csúcsa.
Dénia
2016. július 01. 08:39
"kihasználva azt a lehetőséget, hogy egy képzésre éppen akkor Budapestre érkezik egy csomó külföldi szexmunkás aktivista, köztük számos LMBTQ ember" Képzésre???? Miféle képzésre?
gabor7th
2016. július 01. 08:28
Feministák lenyomták a melegeket. Csak egy maradhat...
OberEnnsinnen
2016. június 30. 20:06
No ez az a kérdés, amelynek megválaszolásához: Bizottság létrehozása javasolt, minimum. Persze, csakis akkor, ha magas kvalitású szociológusok, társadalom- és mindenféle kutatók a bizottság tagjai. Véletlenül sem azemberek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!