Rajongók kontra stúdiók – a Star Trek Axanar-ügy

2016. június 27. 08:15

Az Axanar története 2014-ben indult. Alex Peters író/producer és Christian Gossett író/rendező egy Kickstarter-kampányban kezdtek pénzt gyűjteni egy sztorira, amely a Star Trek eredeti sorozatának egy epizódjában megemlített történetet mesélne el.

2016. június 27. 08:15
NocadLee
SFportal

Peters büszkén nyilatkozta több helyen, hogy az övéké lesz az első, független, professzionális színvonalú Star Trek-film, és úgy tűnt, minden esély megvan rá, hogy egy igen komoly alkotást tegyen le az asztalra. Ezért is érkezett derült égből villámcsapásként a hír, hogy a CBS/Paramount szerzői jogsértés címén beperelte az Axanart.

Mielőtt felszisszennénk, hogy a »nagy gonosz cég bepereli a kisembert«, egyvalamit tudnunk kell: a Gene Roddenberry által megalkotott Star Trek-univerzum a CBS/Paramount tulajdona, az ő engedélyük nélkül elvileg nem lehet a Star Trek-univerzum alkotóelemeit felhasználni, bármilyen módon forgalomba hozni. Az, hogy korábban nem állítottak le semmilyen próbálkozást, nem jelenti azt, hogy nem lett volna lehetőségük rá. A rajongói filmek készítését eddig megtűrték, egy fontos kikötéssel: azokkal bármiféle profitot termelni (ideértve jegy-, és dvd-eladásokat, merchandisingot) nem volt szabad.

Az Axanar azonban váratlan lépéssel visszatámadt: azt kérte, hogy a CBS/Paramount pontosan nevezze meg, hol követtek el jogsértéseket, és pontosan kiéit (tekintve a fent említett, kissé érdekes jogi viszonyt a CBS és a Paramount között, ez nem egyszerű kérdés). A válasz természetesen nem maradt el, idén márciusban 28 oldalban részletezték a jogtulajdonosok a jogsértéseket: egyes karakterektől kezdve, az űrhajókon át, egészen a klingon nyelvig. ()

Azóta egy hónap telt el, és peren kívüli megegyezésről nem tudunk, sőt, az Axanar állítólag visszaperelte a stúdiókat a bejelentés után. A per 2017 tavaszára van kitűzve, és egyre nagyobb zavarba esve várjuk a fejleményeket.

Ami viszont újdonság az ügyben, hogy a héten a CBS közzétette a fanfilmekre vonatkozó előírásait, amelyek első látásra elég súlyosnak tűnnek. Ezek alapján a CBS által nem szankcionált filmek:

– nem lehetnek hosszabbak 15 percnél,

– nem állhatnak kettőnél több részből (összesen tehát 30 percben)

– egyenruhák, jelmezek és kellékek csak hivatalosan engedélyezett, kereskedelmi forgalomban kaphatóak lehetnek (ha vannak ilyenek), házilag készítettek nem,

– a film költségvetésébe közösségi finanszírozásban 50.000 dollárnál több nem gyűjthető,

– a produkciót fizikai formában terjeszteni nem lehet, csak ingyenesen terjeszthetők, pl. ingyenes streamszolgáltatásban,

– a filmhez merchandise-tevékenység nem kapcsolódhat, a filmhez gyártott kellékekből bevételt szerezni nem lehet,

– a filmnek valódi „rajongói” produkciónak kell lennie, a hivatalos sorozatban szereplő színészek vagy más stábtagok nem vehetnek részt.

Nem nehéz belátni, hogy ezeknek az előírásoknak a jelenleg futó rajongói produkciók túlnyomó többsége nem felel meg. A Star Trek Continues most fejezett be egy 350 ezer dolláros adománygyűjtést, a Renegades 2. része, amelynek forgatása nemrég kezdődött, további Trek-színészekkel bővítette fel stábját. Nem csoda, ha a rajongói fórumokon elég nagy a felháborodás.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!