Itt az idő! Nemzeti sportstratégiát!

2016. június 27. 22:06

Most, amikor tényleg az egész ország szurkol, örül és gratulál, érdemes világossá tennünk: nem önmagában a sportra szánt pénz a túl sok. Annak elosztása lehetne sokkal-sokkal okosabb!

2016. június 27. 22:06
Éber Márk Áron
Kettős Mérce

„Megérte a stadionok építésébe és a fociakadémiákba öntött pénz? Nem inkább az oktatást és az egészségügyet kellene rendbe tenni? Több stadiont vagy felújított kórházakat és elismerést a tanároknak, ápolóknak, orvosoknak? – Jó ideje vagyunk már ilyen viták (társas dühöngések) fültanúi vagy elkövetői, holott a fő kérdés nem pontosan ez. Sport vagy oktatás? Foci vagy kórház? Ez nem ilyen egyszerű. Az a kérdés, mennyit és hogyan fektet be az állam abba, hogy állampolgárai egészségesek, képzettek, fizikailag és szellemileg edzettek legyenek. Most, amikor tényleg az egész ország szurkol, örül és gratulál a fantasztikus játékhoz és a csoportelsőséghez, érdemes világossá tennünk: nem önmagában a sportra szánt pénz a túl sok. Annak elosztása lehetne sokkal-sokkal okosabb!

A jövőbe és állampolgárai egészségébe befektető állam elsősorban nem stadionokat épít, ahol húsz-harminc profi játékos játszik, a többi pedig nézi. Ne ez legyen a befektetés súlypontja! Állam és polgárai abban kössenek szövetséget, hogy az állam széles körűen támogatja és segíti polgárait abban, hogy mozogjanak: megőrizzék és javítsák egészségüket. Az állam igenis építsen futóköröket, sportparkokat, uszodákat! Létesítsen polgárai mind szélesebb köre által használható sportolási lehetőségeket! Kevés számú, sokmilliárdos projekt helyett, amely végül kevés számú élsportoló számára nyújt foglalkozásszerű mozgási lehetőséget, támogassa jobban azt, amit rossz szóval valaha »tömegsportnak« neveztek. Segítse polgárait mozgásba lendülni, vagy legalábbis ruházzon be abba, hogy polgárai mind szélesebb csoportjai mozogjanak, mozoghassanak. Írja hatalmas fehér betűkkel virítóan kék óriásplakátokra: »Őrizd meg az egészséged, mozogj rendszeresen!« Ösztönözze polgárát mozgásszegény életformájának megváltoztatására!

Támogassa a kerékpáros közlekedést, fejlessze infrastruktúráját! (Hozza a főváros főpolgármesterének tudomására, hogy ebben az ügyben most inkább hallgasson.) Ragadja meg a focisikerek okozta népi örömöt és jelentse be: a következő években street workout állomások, az ízületeket óvó futókörök, közuszodák, sportparkok százai nyílnak szerte az országban – kisvárosban, nagyközségben, megyeszékhelyen, a fővárosban egyaránt! Mert az állam azt akarja, hogy polgárai viszonylag alacsony költségráfordítással be tudjanak kapcsolódni a különféle mozgásformák és a sport világába. Mert ott nemcsak nézőként, szurkolóként, drukkerként van helyük! Mert az állam bölcsen belátja: polgárai egyaránt gazdagodnának közösségi élményekkel és hajtana nekik egyéni hasznokat! Mert belátja: a rendszeresen mozgó állampolgár egészségesebb, tovább él, jobban dolgozik, nehezebben betegszik meg (és esik ki a munkaerőpiacról), több adót fizet, javul a közérzete – az élethez is több kedve lesz!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szőke Ciklon
2016. június 28. 09:47
"Most, amikor tényleg az egész ország szurkol, örül és gratulál a fantasztikus játékhoz és a csoportelsőséghez,..." Nem az egész ország, csak a tisztességes többség. Ti valójában nem! Néhány balliberális mocskolódó megszólalása után, amikor rájöttetek, hogy ebből jól nem jöhettek ki, el kezdtetek dicsérni, mint a cionista tévében a Kálmán, aki a nemzeti összetartozás érzéséről hadovált! (hogy nem szakadt rá a plafon!) Az állam igenis építsen futóköröket, sportparkokat, uszodákat! Létesítsen polgárai mind szélesebb köre által használható sportolási lehetőségeket! ÉPÍT!
Valodi
2016. június 28. 08:58
Ó, hát hogyne... a veresbárók mellett megjelentek a fideszbárók! Az agrarszektor.hu 2014. január 28.-i cikke: http://www.agrarhirek.hu/agrar.. "Orbánék leszámoltak a kisparaszti romantikával Végleg szakított a törpebirtokokra épülő, Ángyán József-féle "kertmagyarországi" ideológiával a kormány, amikor úgy döntött, hogy nem különít el plusz agrártámogatásokat a legkisebb gazdaságok számára az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) 2014-2020 közötti forrásaiból, holott erre egyértelműen lehetősége nyílt volna. Ezzel az „árutermelő pragmatizmus” győzött a „kisparaszti romantikával” szemben, és valószínűvé vált, hogy a támogatáselosztás nem válik választási kampánytémává. A KAP-ból legtöbb pénzt hozó közvetlen kifizetéseket lehetett volna úgy átcsoportosítani, hogy 30 hektárig az eddiginél jóval nagyobb összeg járt volna. Csakhogy a Fidesz-körüli gazdaságok között is sok olyan van, amelyik nem elaprózott területeket, hanem több száz hektáros táblákat művel, így a pénzelvonásos átcsoportosítással kifejezetten rosszul járt volna." Amit az SZDSZ elkezdett, Orbán Cipolla Viktor "varázsló" és pártja befejezi - Lenin-fiúk, Fidesz-fiúk: egy a tábor, egy a zászló!
kjkj945
2016. június 28. 07:17
Aludj el szépen ki Márk!
Dénia
2016. június 28. 07:10
Ezzel az a baj, hogy ez csak a ti hülyeségetek, amit politikai motivációból súlykoltok folyamatosan, hogy az állam csak stadionokat épít. Miközben minden szinten, mindenféle sportlétesítmény épül, az egész országban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!