A BREXIT okairól és lehetséges következményeiről

2016. június 21. 10:56

Ha pedig a kilépés mellett kampányolók ígéretei szerint alakul minden, és az ország gazdasági és társadalmi problémáira tényleg az EU-tól való függetlenség lesz a megoldás (amit a jelenlegi politikai és gazdasági helyzetben rajtuk kívül kevesen látnak reálisnak), az komoly pofon lehet az európai projekt számára.

2016. június 21. 10:56
Csaba Réka
Reflektor

„Ha a britek többsége úgy dönt, inkább elhagyná az EU-t, akkor elsősorban új feltételeket kell megszabni ahhoz, hogy az Egyesült Királyság a közös piac része maradhasson, amelynek azonban borsos ára lehet (az innen való távozás drasztikusan csökkentené az ország versenyképességét és ellehetetlenítené a helyzetét a globális piacon). Az erről szóló tárgyalások várható hosszáról csak becslések vannak, de egyes szakértők szerint akár 2-3 évig is eltarthatnak. Mert bár készülnek egy ideje a forgatókönyvek egy hasonló esetre, de azzal a ki nem mondott vággyal, hogy soha ne kelljen őket élesben használni. Bizonyos vélemények szerint az ország távozása azonban jót is tehet az EU-nak, még akkor is, ha egyértelműen kárt szenvedne emiatt az eredmény miatt gazdaságilag és politikailag is. Ha ugyanis azok a forgatókönyvek válnak valóra, amelyek a várható negatívumok összegét becsülik nagyobbra, az elrettentő példa lehet mások számára: a tagsággal eddig járó előnyök elvesztése, a pénzügyi stabilitást és gazdasági kilátásokat is komolyan veszélyeztető bizonytalanság, és a kilépés mellett kampányolók által felkorbácsolt várakozások közepette a radikálisan javuló gazdasági fejlődés elmaradásával járó csalódottság: ezek mind valós veszélyek, amelyek láttán a többi, a kilépés gondolatával kacérkodó kormány vagy politikai erő erősen elgondolkodhat: megéri-e? Ha pedig a kilépés mellett kampányolók ígéretei szerint alakul minden, és az ország gazdasági és társadalmi problémáira tényleg az EU-tól való függetlenség lesz a megoldás (amit a jelenlegi politikai és gazdasági helyzetben rajtuk kívül kevesen látnak reálisnak), az komoly pofon lehet az európai projekt számára.

Azonban a bennmaradás melletti eredmény kihívásokat is állíthat az EU elé. Cameron példája ragadós lehet: az EU ellen belengetett, a nemzeti szuverenitást, az európai egység megkérdőjelezését és a félelmeket középpontba állító népszavazási javaslattal egyrészt a korábbinál kedvezőbb feltételeket sikerült »kizsarolnia« az EU-ból, másrészt egyelőre saját helyzetét is stabilizálnia sikerült. Ugyanakkor az Egyesült Királyság hagyományosan kivételes státuszt élvez az EU-ban történelmi és gazdasági okoknál fogva, és egyáltalán nem biztos, hogy más országok esetében is ugyanilyen eredménnyel és az EU ilyen mértékű jóindulatával és engedményekre való hajlandóságával zajlanának a tárgyalások. Másrészt a »bent« válasz (várhatóan nem túl nagy arányú) győzelme a mostani helyzetben ugyan lélektanilag megkönnyebbülést hozhat számos EU-s és tagállami vezetőnek, ugyanakkor minden korábbinál jobban bizonyítja majd a társadalom megosztottságát a kérdésben. Ezzel pedig az EU vezetésének számolnia kell, és az eddigieknél jobb válaszokat kell találnia az európai társadalmak számára az Unió előnyeit és egységességét megkérdőjelező politikai erők által megfogalmazott, de az állampolgárok által is érzékelt, valós problémákra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jolly Roger
2016. június 21. 16:29
Te, most ugyan mondd már meg, hogy mi a ménkű értelme volt iderottyantani ezt az evidenciakupacot???? Aki tud olvasni és 90 fölé csúszott az IQ-ja, az mindezt kellett, hogy mára tudja, se nem hasznos, se nem jó ez az írás, egy újabb kupac "valami". Hozzáadott érték cicuka, értem???!!!!
Valodi
2016. június 21. 14:49
... egy kis rágcsálnivaló a nagyon okos növekedéspártiaknak... "Ha (a) rendezetlenségi költséget – azaz az átáramlás entrópikus költségét – főként a Nap viseli, amint az a hagyományos paraszti azdaságokban történt, akkor nincs okunk az aggodalomra. Ha azonban ezek az entrópikus költségek (kimerítés és szennyezés) főként a földi környezetre terhelődnek, amint az a modern ipari gazdaságban történik, akkor ezek megbolygatják azokat az összetett ökológiai életfenntartó szolgáltatásokat, amelyek természetszerűen támogatják a gazdaságot. Az ezekben a szolgáltatásokban beállott veszteségekre nyilvánvalóan úgy kellene tekintenünk, mint a növekedés költségére, amit mindig hozzámérünk az újabb és újabb egységnyi növekedésből fakadó hasznokhoz. Ám nemzetgazdasági számláink nyomatékosan elzárkóznak ettől a lehetőségtől. A standard, növekedésorientált gazdaságtan figyelmen kívül hagyja a végességet, az entrópiát és az ökológiai egymásrautaltságot, mert az átáramlás fogalma hiányzik a preanalitikus víziójából." http://kovasz.uni-corvinus.hu/2012/daly.php
szemlelo
2016. június 21. 11:40
"Az utazás és a munkavállalás szabadsága, az integráció erősítését és felzárkózást célzó támogatások, mint kézzel fogható tények... – ezek mind-mind az EU valódi eredményei." A történelmi események inkább azt mutatják, hogy az európai egyesülés motorja az európai és amerikai nagy cégek érdekei. A teljes "fejlődési" folyamat ennek volt és van alárendelve. Az európai polgárok számára jelentkező kétségtelen előnyök a fenti folyamat melléktermékei. Tkp. megtörténhetnének a brüsszeli vízfej nélkül is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!