Jobbik: új harc, régi dilemma

2016. május 09. 18:14

Vona és tanácsadói köre egyelőre úgy mozog e küzdelmi pályán, mintha mintha az Antall–Csurka-, Orbán–Fodor-, Giczy–Latorcai-, Torgyán–Lányi-csörtéknek min­den tapasztalata bölcsek köveként lenne a zsebükben.

2016. május 09. 18:14
Zárug Péter Farkas
Demokrata

„A harc, amibe most talán ketten beállnak az alelnöki tisztségért, soha nem tapasztalt belső harca a Jobbiknak, ám régi dilemmája minden jobboldali és/vagy vezérelvű pártnak a rendszerváltozás óta. Nemcsak a belső hatalmi viszonyok tekintetében, hanem a pártok kormányra kerülési képessége szempontjából is. Vona és tanácsadói köre egyelőre úgy mozog e küzdelmi pályán, mintha nem is az első ilyen konfliktussal birkóznának. Mintha az Antall–Csurka-, Orbán–Fodor-, Giczy–Latorcai-, Torgyán–Lányi-csörtéknek min­den tapasztalata és ezek tapasztalatai alapján leírt algoritmusa bölcsek köveként lenne a zsebükben.

Az irányválasztás és a választói bázis bővítése terén még nem látszik ez az ügyesség. Ám az, amire Vona számít, már nagyon is körvonalazódik. A politikailag kevésbé szalonképes és/vagy rá akár csak részben veszélyt jelentő párttársaktól minél hamarabb szabadulni akar. Így a Jobbikot kormányképes jobboldali erőként kívánja pártválasztásra kínálni a jobboldali és proteszt szavazók számára. Világos az is, hogy a radikálisok egy részének lemorzsolódása mellett egyre több, a Fideszből kiábrándult, de stabil jobboldali szavazóra számít a pártelnök.

Európában nem egy párt ment végig ezen az arculatváltozáson, s korábbi radikális elhajlásaik idővel diszkrét bájjá szelídültek, miközben vonzerejük sok esetben kormánypozícióba is emelte őket. Most épp Ausztriában az egykori Hai­der-párt hasít, és áll államfő-választási győzelem küszöbén. A Jobbik és Vona ettől még messze van. A Fidesz a legújabb közvélemény-kutatások szerint is magasan vezeti a pártnépszerűségi listákat. Ám az is látszik, hogy Vona Gábor Orbán Viktor polgári körétől a mai pártelnökségéig kijárta a hatalom művészetének iskoláját. De maturálása a Jobbik közelgő kongresszusán lesz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
katus
2016. május 10. 19:25
zarug disznó makkal álmodik :P
zolizolizoltan
2016. május 10. 14:50
Nyugat-Európa szélsőjobboldali pártjai leálltak a zsidógyűlölet szításáról, és a rasszizmusukat az arabok ellen irányították. Ebben az értelemben gyökeres váltás történt Európa szélsőjobboldali pártjaiban. Sőt itt-ott (pl Franciaországban) közeledés is tapasztalható a zsidóság felé, az ellenségem ellensége az én barátom alapon. Vona is nyilvánvalóan elfordult az antiszemitizmustól,és követni akarja a nyugat-európai szélsőjobbot az arab-ellenességben.Igenám, de az antiszemitizmusba belecsontosodott néhány alvezére, ők bizony hátráltatni fogják az új irányvonal kifejlődését. Toroczkai nagyon jó az arab-ellenességre, szerintem Vona választása ezért esett rá.
kukagyerek
2016. május 10. 10:30
Ez a zálogpéterfarok egy orbán-nyalonc seggfej, mint itt a narancsbűzös trollok mindegyike. Ezt a faszit mindig megmosolygom, amikor este tíz órakor is napszemüveg van az akós fején. Komolyan mondom, ez a mikulás nem százas! Mé nem rak egy hegesztőpajzsot arra a maszmók kobakjára? Sokkal jobban látna vele, mint az éjszakai napszemüvegével. Nem is beszélve a sok baromságról, amit a kamerák előtt összehord!
Mindjárt
2016. május 10. 05:48
Zárug Péter Farkas egy gondolkozó ember de az ide firkáló felcsúti cigány híveit még embernek se mondanám.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!