Valóra válik Asimov jóslata?

2016. május 11. 13:10

Az Alapítvány-sorozat központi eleme a Hari Seldon által kidolgozott pszichohistória tudományág. Ami akkor még futurisztikus ötletnek hatott, mára egyre inkább kezd valósággá válni.

2016. május 11. 13:10
BD
Galaktika

A Big Data definíciója nagyjából megegyezik a pszichohistóriáéval: megfelelően nagyméretű mintából dolgozva könnyebben észrevehetőek a korrelációk, ez alapján különböző százalékos eséllyel megjósolhatóak bizonyos események.

Fontos, hogy nem foglalkozik a miértekkel, csak az összecsengő adatokkal. Nem képes megmondani miért történik valami, csak azt, hogy mekkora eséllyel következik be.

A legjobb példát talán az egészségügyből lehet hozni: a különböző digitális archívumok nagy mennyiségű információt gyűjtenek össze a páciensek tüneteiről, kórházban töltött napjaikról, gyógyszeradagjukról, stb. Egy megfelelő algoritmus segítségével össze lehet vetni hosszú időszakok adatait, és ki lehet számítani, hogy az azonos tünetekkel, betegséggel rendelkezők hány nappal a hazaküldésük után tértek vissza valami komolyabb problémával.

Így előre meg lehet jósolni, hogyha valakit ugyanolyan tünetekkel felvesznek, majd hazaküldenek, hogy X napon belül hány százalék eséllyel merülhet fel a szervezetében valamilyen komplikáció. Az orvosok még nem is feltétlenül értik, hogy mi miért történik, de ha bíznak a jóslatban, megakadályozhatják a vészhelyzetet – utána pedig a korreláció bebizonyosodása esélyt adhat arra is, hogy kiderítsék, pontosan miért következett be (vagy épp nem következett be) az az alapján kiszámolt eredmény.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokros Birka
2016. július 09. 02:12
Nem statisztika, hanem valószínűségszámítás szerint és vannak benne változók, meg egy öszvér aki felrúgta a Hari Seldon tervet. Bár szaporodni önmagában nem képes, de a tervnek annyi lett. A kommunista barbárság idejét nem lehetett leszűkíteni a kívánt mértékre miatta. Viszont volt ott egy hermafroditákból álló bolygó, akiket elutasított a szövetség, na ezek voltak a mi liberális több nemű állampolgáraink, mint változók. :D
avmanster
2016. június 28. 14:38
csak aztán nehogy jöjjön egy olyan Öszvér mint Gyurcsány, aki felborít minden számítást. :) egy másik remekműben, Warren Spector Deus Ex-ében van egy beszélgetés az Echelon nevű mesterséges intelligencia egy korábbi, már nyugdíjazott verziójával. ott a mesterséges intelligencia arról beszél, hogy ő az emberiség számára Isten megfelelője volt. megfigyelte mindenki életét, értékelte cselekedeteit, és szükség esetén büntetett. máskor kiemelte az arra érdemes tehetségeket. pont az emberek istenképének megfelelően. szerinte azért találták ki maguknak a különböző vallások isteneit az emberek, mert vágynak a felsőbb hatalomra amely figyelő őket. ő, az Echelon valósággá tette mindazt amit a vallások sok évezreden át hirdettek. a Google kétségkívül nagyon kezd hasonlóvá válni ehhez. ha tudat alatt is de azért szép dolog, hogy a sci-fi.mandiner, talán bűnbánatból :) pozitív cikkben is szerepelteti a Galaktikát, annyi lejárató cikk után.
2357
2016. május 17. 16:59
az öszvér tudot nagylenni hatalmilag mégha giznya is volt.
Bokros Birka
2016. május 12. 14:02
Pedig nem támadás volt a célja. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!