Mégis mivel kampányolna egy köztársaságielnök-jelölt?

2016. május 09. 19:14

A közvetlen államfőválasztás hamisan azt üzenné a „népnek,” hogy egy plusz beleszólási lehetőséget kapott a politikába. Ez azonban egyáltalán nincs így.

2016. május 09. 19:14
Bakó Bea
Magyar Nemzet Online

„Ez pedig szorosan összefügg a másik politikai szemponttal, amely a közvetlen elnökválasztás ellen szól: ez ugyanis egy újabb ciklust iktatna be az amúgy is – kissé túlzottan – választási periódusok mentén orientált politikai életbe. Vagyis félő, hogy a közvetlen elnökválasztás bevezetése után idővel semmi másról nem szólna a magyar politika, mint látens választási kampányról. Néha már anélkül is ez az érzése az embernek mostanában.

A közvetlen államfőválasztás hamisan azt üzenné a »népnek«, hogy egy plusz beleszólási lehetőséget kapott a politikába. Ez azonban egyáltalán nincs így – hacsak nem írják át holnap az alkotmányban a köztársasági elnök jogköreit. Erre viszont még sokkal kevesebb az esély, mint arra, hogy a közvetlen államfőválasztást beleírják. Mindenesetre ha valami meglepő fordulat folytán be is vezetnék a közvetlen elnökválasztást, nem érdemes tőle nagy csodákat vagy több demokráciát várni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2017. április 11. 21:22
Ha már a nép annak idején hagyta magát megvezetni az SZDSZ "három igenes népszavazás" parasztvakítása által, akkor ma már nincs igazán jelentősége, hacsak mondjuk francia mintára át nem térnénk egy elnöki rendszerre
balbako_
2017. április 05. 11:08
Egyszer már átéltük Göncz idejében, amikor az államfő ahol lehetett betartott a kormánynak. Azok voltak az aranyidők?
röviden
2016. június 17. 18:49
Nem érted, nem baj.
Akitlosz
2016. május 31. 19:08
Te mit nem értesz? Az államfő jogköre és kiválasztásának módja között nincsen összefüggés. Hatalom nélküli paprikajancsit is és teljhatalmú diktátort is és a kettő között bármennyi hatalommal bíró államfőt is lehet választani is, parlament által delegálni is, és puccsal is hatalomra kerülhet. Nem következik egyik a másikból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!