Jegybanki mézesbödönök

2016. április 25. 07:13

De – mint Milne klasszikusában, a Micimackóban – nemcsak barátok és üzletfelek, hanem rokonok is megfordultak a mézesbödönként funkcionáló alapítványok körül.

2016. április 25. 07:13
Szilágyi Richárd
Magyar Nemzet

De – mint Milne klasszikusában, a Micimackóban – nemcsak barátok és üzletfelek, hanem rokonok is megfordultak a mézesbödönként funkcionáló alapítványok körül. Így jól járt a Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó New Wave Production Kft. is, amely másfél év alatt több mint félmilliárd forint támogatást kapott a hat jegybanki alapítványtól. Ez a cég a kiadója a VS.hu portálnak, és tavaly év végén ők vették meg a Magyar Telekomtól az Origó hírportált is. A több mint 500 milliós összegnél talán már csak a VS főszerkesztőjének azóta elhangzott magyarázkodása kínosabb.

Lapunk egyébként már tavaly megírta, hogy a New Wave a jegybank növekedési hitelprogramjából is kapott félmilliárdot. Idén tavasszal pedig az is kiderült, hogy az Origó megvásárlásához a jegybanki felügyelet alatt álló MKB adott milliárdos nagyságrendű kölcsönt. Úgy tűnik, az MNB saját médiabirodalom kiépítésébe fogott…

Matolcsy György unokatestvére más cégeken keresztül is jelentős összegekhez jutott. Ráadásul nem ő volt az egyetlen rokon, aki közel került az alapítványi pénzekhez. Vélhetően ezekben az esetekben sem a társadalmi felelősségvállalás szándéka mozgatta az alapítványi döntéshozókat.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lek_Tor
2016. április 25. 09:21
Kb. ez kéne a szerecsenmosdató agymosottaknak: "Törvénymódosító-javaslat az MNB alapítványok és Matolcsy György támogatói magánvagyonának elkobzásáról és közvagyonná minősítéséről" :)
tevevanegypupu
2016. április 25. 08:01
Hát ha szabálytalan, tilos vagy bűncselekmény, tessék nyugodtan feljelenteni. Sejtetni, meg azt mondják hogy..alapon is lehet vádaskodni, de az azért kockázatos..
paraklétosz
2016. április 25. 07:48
Olvasót unokatestvér sem tud adni. A ti Simicskátok meg egyenesen visz.
balbako_
2016. április 25. 07:30
Mert, ha Apró rokon lenne az más!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!