Tanácsadunk

2016. április 27. 13:59

Aki biztos akar lenni a bizalmunkban, tartsa távol magát minden magánügylettől, mely a korrupció lehetőségét rejti. Ez ilyen egyszerű. Nem muszáj gazdagnak lenni.

2016. április 27. 13:59
Révész Sándor
Népszabadság

„Medgyessy, amikor 2004-ben ismét kikerült a kormányból, újfent nekilátott tanácsokat adni nagy világcégeknek, s akkoriban nyilatkozta is, hogy ezért »tisztességes díjazást« kap, »hiszen egy volt miniszterelnök tanácsait mindenhol a világon jól megfizetik«. Igaz, hogy ő akkor a kormány utazó nagykövete is volt, de, állította, kínosan vigyázott, hogy követként ne foglalkozzon üzlettel, tanácsadóként pedig ne használja politikai kapcsolatait. Ekkortájt az Alstom cég bizonyos vezetői a jelentős csalások feltárásával foglalkozó angol hivatal szerint színlelt tanácsadói szerződésekkel jó sok pénzt juttattak Budapestre (is), hogy a BKV az ő portékájukat vegye meg. És pünkt a kínosan ügyelő Medgyessy cégével kötöttek nagy összegű tanácsadói szerződéseket. Azt mondja Medgyessy, ezért a pénzért az emberei megdolgoztak. Ezt nem tudjuk se cáfolni, se igazolni. Azt sem, hogy adott-e még 1991-ben Medgyessy szóban annyi jó tanácsot a paksi erőműnek, ami megért 9,1 millió (akkori!) forintot.

Hogy lehet bizonyosság nélkül ítélkezni? Jogilag sehogy. De politikailag és erkölcsileg – muszáj. Akit nem ítélnek el, ártatlan. Jogilag. Az ártatlanság vélelme halálosan fontos elv, de kizárólag jogelv. Miután a korrupciós ügyek túlnyomó többsége jogilag nem bizonyítható vagy nem megfogható, s a bűnüldözés és igazságszolgáltatás politikai befolyásolása, avagy korrumpálása sem lehetetlen, biztosak lehetünk benne, hogy a jogilag ártatlan közéleti személyiségek igen jelentős része korrupt. A körülményekből megsaccolhatjuk, mekkora ennek a valószínűsége. Erre jogi szankciót jogállamban nem építhetünk, de választást, politikai döntést nem építhetünk másra. Aki biztos akar lenni a bizalmunkban, tartsa távol magát minden magánügylettől, mely a korrupció lehetőségét rejti. Ez ilyen egyszerű. Nem muszáj gazdagnak lenni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
moricka13
2016. április 28. 04:51
Révész! Ez nagyon zavarosra sikeredett, éppen se füle, se farka! Maga sem akar meg-, de legalább magába szállni? Már régen itt lett volna az ideje, Medgyessyvel együtt! Nem muszáj firkásznak sem lenni!
pollip
2016. április 27. 18:41
https://www.youtube.com/watch?v=PIcJkYAfYTo
Bokros Birka
2016. április 27. 16:45
Sanyika ezt a Adolf Eichmann futárjával (Soros pénzeszsákkal) is megbeszélted?
Kala pál
2016. április 27. 16:23
Tanácsolta,hogy kinek mennyi összeget tanácsos adni nehogy megsértődjön! Ilyen tanácsos volt ő!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!